Elhomályosítja a napfelkeltét a szaharai porfelhő

porfelhő This satellite photo provided by the National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA, shows a could of dust coming from the Sahara desert arriving to the Caribbean Monday, June 22, 2020. The massive
This satellite photo provided by the National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA, shows a could of dust coming from the Sahara desert arriving to the Caribbean Monday, June 22, 2020. The massive cloud of dust is blanketing the Caribbean as it heads to the U.S. with a size and concentration level that meteorologists say hasn't been seen in roughly half a century. (NOAA via AP)
Vágólapra másolva!
Évtizedek óta a legnagyobb szaharai porfelhő közelít az Atlanti-óceánon keresztül az Egyesült Államok felé, és várhatóan szerdán eléri az ország délkeleti részét több mint nyolcezer kilométer megtétele után.
Vágólapra másolva!

A porfelhő, amely már beterített számos karib-tengeri szigetet, elhomályosítja a napfelkeltét és néhány napig vihar formájában betakarja majd Louisianát, Texast és más, Mexikói-öböl menti szövetségi államot.

A nyári porfelhők nem ritkák a térségben, de ez nagyobb figyelmet kap, mivel évtizedek óta a legnagyobb. A Nemzetközi Űrállomásról készült felvételek jól mutatják a több száz kilométeres porfelhősávot az Atlanti-óceán fölött.

"Átrepültünk ma a szaharai homokfelhő felett az Atlanti-óceán középnyugati részén. Bámulatos, milyen hatalmas területet borít" - írta Doug Hurley űrhajós a hét elején Twitter-üzenetében.

A szaharai porfelhő közeledése az Egyesült Államok felé Forrás: NOAA via AP

Amikor a porfelhő a karibi térségbe érkezett, a levegő minősége az egész térségben veszélyes szintet ért el. A Puerto Ricó-i kormány felszólította az embereket, hogy maradjanak otthonaikban, különösen azok, akik asztmában, allergiában vagy más légzőszervi betegségben szenvednek.

A sziget egészségügyi tárcájának illetékese, Ibis Mntalvo Felix elmondta, hogy a porfelhő csökkenti a levegő páratartalmát, növeli a hőmérsékletet és az emberek egészségére káros vegyi anyagokat szállít. "Ez az egyik legjelentősebb ilyen esemény az elmúlt években, és ezt komolyan kell vennünk" - írta közleményében.

Trinidadban és Tobagóban a hatóságok az ablakok, ajtók bezárásra szólították fel a lakosságot, valamint maszk viselésére a szabadban, és légtisztító használatára otthon.