Évtizedek óta a legnagyobb szaharai porfelhő közelít az Atlanti-óceánon keresztül az Egyesült Államok felé, és várhatóan szerdán eléri az ország délkeleti részét több mint nyolcezer kilométer megtétele után.

A porfelhő, amely már beterített számos karib-tengeri szigetet, elhomályosítja a napfelkeltét és néhány napig vihar formájában betakarja majd Louisianát, Texast és más, Mexikói-öböl menti szövetségi államot.

A nyári porfelhők nem ritkák a térségben, de ez nagyobb figyelmet kap, mivel évtizedek óta a legnagyobb. A Nemzetközi Űrállomásról készült felvételek jól mutatják a több száz kilométeres porfelhősávot az Atlanti-óceán fölött.

"Átrepültünk ma a szaharai homokfelhő felett az Atlanti-óceán középnyugati részén. Bámulatos, milyen hatalmas területet borít" - írta Doug Hurley űrhajós a hét elején Twitter-üzenetében.

A szaharai porfelhő közeledése az Egyesült Államok feléForrás: NOAA via AP

Amikor a porfelhő a karibi térségbe érkezett, a levegő minősége az egész térségben veszélyes szintet ért el. A Puerto Ricó-i kormány felszólította az embereket, hogy maradjanak otthonaikban, különösen azok, akik asztmában, allergiában vagy más légzőszervi betegségben szenvednek.

A sziget egészségügyi tárcájának illetékese, Ibis Mntalvo Felix elmondta, hogy a porfelhő csökkenti a levegő páratartalmát, növeli a hőmérsékletet és az emberek egészségére káros vegyi anyagokat szállít. "Ez az egyik legjelentősebb ilyen esemény az elmúlt években, és ezt komolyan kell vennünk" - írta közleményében.

Trinidadban és Tobagóban a hatóságok az ablakok, ajtók bezárásra szólították fel a lakosságot, valamint maszk viselésére a szabadban, és légtisztító használatára otthon.