Egy nemrég készült fotó miatt újra elkezdődött a legendás Loch Ness-i szörny körüli hisztéria, sokak szerint a kép egyértelműen bizonyítja, hogy a mitikus lény létezik. A Nessie-felvételek közül ez eddig a legjobb minőségű, kérdés, hogy valóban a sokat kutatott teremtmény szerepel-e rajta. Ennek járt utána a Science Alert tudományos portál, és érdekes eredményekre jutott.

A fotót Steve Carrington készítette, aki saját elmondása alapján 2019 szeptemberében a Loch Ness tó környékén volt. A férfi egy különös állatot vett észre a vízben, amit megörökített, majd a fényképet megpróbálta eladni a legnépszerűbb bulvárlapoknak.

Személy szerint én nem hiszek a Loch Ness-i szörny létezésében, és őszintén szólva, biztos vagyok benne, hogy a megfigyelések többségére létezik logikus magyarázat - nyilatkozta Carrington a brit Mirror című újságnak.Ha engem kérdeznek, ez valami harcsa, vagy ahhoz hasonló lehet."

A szóban forgó képForrás: Steve Carrington/Facebook

A férfi abból a szempontból igazat mondott, hogy a fotón valóban egy európai harcsa (Silurus glanis) látható. A probléma, hogy a felvétel manipulált, a rajta szereplő óriási halat utólag szerkesztették a képre. A hal - amit még 2018-ban fogtak ki az olaszországi Pó-folyóból - egyébként valóban rekorder, súlya 130 kilogramm, testhossza 268 centiméter. 

De honnan tudható biztosra, hogy a fotón szereplő állat az Olaszországban kifogott harcsa? A faj hátán látható pigmentáció - akárcsak az embernél az ujjlenyomat - minden példánynál egyedi. A Loch Ness-i tóban úszó harcsa mintázata tökéletes egyezést mutat a Pó-folyóban talált haléval, így biztos, hogy a két felvételen szereplő állat ugyanaz. 

Szintén a manipuláció tényét támasztják alá azok a közelmúltban végzett DNS-vizsgálatok, amik cáfolják, hogy a Loch Ness tóban harcsák élnének.