Hihetetlen: a Nap tíz évét egyetlen órában mutatja be ez a videó

Nap
Az érzékeny műszer szabad szemmel nem látható eseményeket is képes észlelni
Vágólapra másolva!
Tíz év valószínűleg semmiség a 4,6 milliárd éves Nap történetében: körülbelül annyit jelent, mint egy másodperc milliomod része számunkra. Ennek ellenére minden évtized látványos, gyakran turbulens változásokat mutat be. Ezeket rögzítették a NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) műholdjának adatai, amelyekből a szakemberek egy tetszetős videót állítottak össze.
Vágólapra másolva!

A LiveScience online tudományos portál által bemutatott, lenyűgöző videó „A Nap egy évtizede" címet kapta, amelyben a csillagászok 425 millió, nagy felbontású képet állítottak össze a Napról, 0,75 másodpercenként egy-egy képet megjelenítve, amelyeket 2010. június 2. és 2020. június 1. között rögzítettek. Végül ezekből alakítottak ki egy nagyjából egyórás felvételt.

Az így elkészült videó minden egyes másodperce egy napot mutat be az égitest életéből, egy egész évtizedet néhány perc alatt bemutatva a nézőknek.

A felvételt összeállító szakemberek szerint egyetlen évtized alatt a Nap számos változáson ment keresztül: a csillag különösen 2014-ben volt aktív, akkor érte el a „szoláris maximumát", amikor a felszínén hatalmas napfoltok jelentek meg, miközben a napkitörések is gyakoribbá váltak.

A kutatók arra is felfigyeltek, hogy körülbelül 11 évente a Nap mágneses pólusai hirtelen helyet cserélnek,

a periódus végén a csillag hirtelen lenyugszik, amikor „a Nap felszíne úgy néz ki, mint egy nyugodt, sárga tüzes víz". Ezt a relatív nyugalmi periódust a „napenergia minimumnak" is nevezzük.

Az érzékeny műszer szabad szemmel nem látható eseményeket is képes észlelni Forrás: Pinterest

Ezeket a változásokat a Földről nézve szabad szemmel nehéz észlelni, bár néha a világ több részén is jól látható északi fény jelenségeket eredményezhet.

A NASA SDO megfelelő, műholdas műszereivel azonban jól megfigyelhető a folyamat. A tudósok egyetértenek abban, hogy a „látvány kétségtelenül lenyűgöző".