A francia forradalom idején guillotine-nal kivégzett emberek százainak maradványait rejthetik egy párizsi műemlék épület falai a szakértők szerint.

A XVI. Lajos és hitvese, Mária Antónia (Marie Antoinette) emlékének szentelt Chapelle Expiatoire (engesztelő kápolna) munkatársa, Aymeric Peniguet de Stoutz figyelt fel először az alsókápolna oszlopai közt futó falszakaszok furcsaságaira, és értesítette az illetékes francia hatóságokat - írja a The Guardian című brit lap internetes kiadása.

A vizsgálatba bevont régész, Philippe Charlier kamerát vezetett be a kőfalba, nehogy sérüljön az épület alapzata. Jelentésében megerősítette Peniguet de Stoutz feltételezését. A szakember emberi csontokkal teli faládákat azonosított az alsókápolna falüregeiben.

A Chapelle Expiatoire homlokzataForrás: Wikmedia Commons

A felfedezés tovább bonyolítja annak rejtélyét, hogy mi történt a guillotine áldozataival. A kápolnát a 19. század elején emelték az egykori Madeleine temető helyén, nem messze a Place de la Révolutiontól - ma Concorde tér -, ahol a guillotine-t rendszeresen használták. XVI. Lajost és Mária Antóniát is ebben a temetőben temették el, miután 1793-ban lefejezték őket.

A temető, amelyet 1794-ben zártak be, miután állítólag elfogyott benne a szabad hely, egyike volt a guillotine-nal kivégzettek számára kialakított négy temetőnek Párizsban.

Amikor XVIII. Lajos trónra lépett 1814-ben, utasítást adott testvére, XVI. Lajos és felesége maradványainak átszállítására a Saint-Denis-székesegyházba, és elrendelte a kápolna megépítését a pár emlékére.

Aymeric Peniguet de Stoutz mutatja az alsó kápolna "gyanús" falaitForrás: Eric Le Mitouard

A mostani felfedezés megkérdőjelezi azt a bevett történelmi nézetet, amely szerint a guillotine híres áldozatainak, köztük Robespierre-nek a maradványait idővel átszállították a katakombákba.

A szakértők szerint a kápolna falai akár 500 kivégzett ember maradványait is rejthetik.