Csodálatos fotók egy több száz kilogrammos gorilla CT-vizsgálatáról

gorilla
A CT-vizsgálat előtt a gorilla nyugatót kapott
Vágólapra másolva!
Mit tudnak tenni az állatkerti gondozók, ha egy körülbelül 210 kilogrammos gorilla légzési problémákkal küzd? Makokou, a dél-afrikai Johannesburg Állatkert 34 éves lakója esetében az állatkert állatorvosi csapata komoly vizsgálatokat kért, ám ennek kivitelezése nem volt egyszerű feladat. A hím gorillát végül helikopterrel kórházba vitték, ahol számítógépes tomográfia (CT) diagnosztikai vizsgálaton esett át.
Vágólapra másolva!

Gyulladás okozta a problémákat

Makokou már régóta szenvedett attól, hogy az orra folyamatosan váladékozott. Az állatkert állatorvosi szakembergárdája számos helyi vizsgálatot elvégzett rajta, de az eddigi kezelések nem vezettek eredményre. Májusban teljes körű vizsgálatnak vetették alá, amely során kiderült, hogy Makokou az orr nyálkahártya gyulladásos megbetegedésében szenved, amelynek fő tünetei az orrviszketés, tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, ami szaglászavarral vagy a szaglás teljes elvesztésével járhat.

Biopsziával kimutatták, hogy a krónikus gyulladás olyan, növekvő polipot okozott, amely könnyen elzárhatja az orrmelléküregek nyílásait, ahonnan a termelődő váladék nem tud azokból kiürülni.

Úgy döntöttek, hogy ezt műtéti úton kell eltávolítani.

A 34 éves Makokou Forrás: Adrian Tordiffe

A növekedés mértékének ellenőrzése és a műtét megtervezése érdekében a hím gorillát, Dr. Kresen Pillay és Dr. Justine Grace, a Johannesburgi Állatkert állatorvosai kíséretében a dél-afrikai Pretoriai Pretoria Egyetem Onderstepoort Állatorvosi Akadémiai Kórházába (OVAH) vitte.

– mondta Pillay a LiveScience online tudományos portálnak.

Hozzátette: a 35 éves Makokou egy nyugati síkvidéki gorilla (Gorilla gorilla gorilla), amely a vadonban Közép-Afrikában, a Kongói-medence esőerdőkkel körülölelt területének őshonos alfaja.

Helikopterrel szállították a kórházba

A gorilla gyulladásos orrproblémáit az első hetekben antibiotikum-terápiával, illetve gyulladáscsökkentő és -gátló szerekkel kezelték. Pillay szerint azonban minden egyes kezelés befejezése után visszatértek a tünetek.

A CT-vizsgálat előtt a gorilla nyugatót kapott Forrás: Adrian Tordiffe

– mondta Adrian Tordiffe, Pretoria Egyetem állat-egészségügyi szakértője. – A helikopteres szállítás bizonyult a tökéletes megoldásnak, ami kevésbé traumatikus és stresszes az állat számára.

A CT-vizsgálat nem volt egyszerű feladat Forrás: Adrian Tordiffe

A vizsgálatok elvégzése érdekében Makokou gyümölcsléjébe nyugtató tablettákat tettek. A CT végül a három fő homlok- és orr-melléküreg teljes eltömődését mutatta. A műtétet a tervek szerint nem állatorvos, hanem egy fül-, orr- és toroksebész fogja elvégezni.