Összetartanak a Galápagos-szigetekre visszatért óriásteknősök

galápagosi óriásteknős Ecuador galapagos archipelago listed world heritage unesco santa cruz island el chato America ANIMAL CLOUD Day Ecuador feminine Galapagos Galapagos islands GRASS HORIZONTAL NATIONAL PARK Nature Outdoors Pacific
Galápagosi óriásteknős
Vágólapra másolva!
Nagyjából egy helyben maradtak a Galápagos-szigetekre visszatért óriásteknősök a jeladók tanúsága alapján.
Vágólapra másolva!

A 12 nőstény és három hím június közepén térhetett vissza az Espanola-szigetre, ahol csatlakoztak a program keretében világra jött több mint 2300 leszármazottjukhoz. Mindegyik állatnak GPS-jeladót erősítettek a páncéljára, hogy a Galápagos Nemzeti Park és a Galapagos Conservancy fajtavédelmi szervezet naponta figyelemmel követhesse mozgásukat - írja a CNN.com.

Emellett 40 mozgásérzékelő kamerát is elhelyeztek a szigeten.

Washington Tapia, a projektben résztvevő egyik szakértő szerint mióta szabadon engedték a teknősöket, nagyjából egy helyen maradtak. Elmondta, hogy az óriásteknősök akkor vándorolnak, ha élelmet kell keresniük. Mivel a kihelyezés helyszíne bővelkedik táplálékban, valószínűleg nagyjából egy hónapig nem kell elmozdulniuk onnan.

Galápagosi óriásteknős Forrás: hemis.fr/BRUSINI Aurélien / hemis.fr/Brusini Aurélien / Hemis.Fr

Amikor mozgásba lendülnek, érdekes lesz figyelemmel követni, hogyan lépnek kapcsolatba fiatalabb fajtársaikkal, amelyeket az elmúlt évtizedekben engedtek ki a vadonba - fejtette ki Tapia.

A Santa Cruz szigetén zajló program elmúlt 55 évében 1900 teknőst engedtek szabadon az Espanola-szigeten, az egyedeket általában ötéves korukban engedték el. Ma már több mint 2300 egyed él a szigeten a természetes reprodukciónak köszönhetően.

A tudósok fél év múlva meglátogatják az állatokat, hogy lássák, hogy sikerült alkalmazkodniuk. A mozgásérzékelő kamerák felvételeit is ekkor ellenőrizhetik.

Az 1960-as években indult Espanola-program a világ egyik legsikeresebb fogságban zajló fajtavédelmi tenyészprogramja. Az állatok hazatérése a projekt hivatalos végét jelenti.