Rejtélyes módon pusztulnak el elefántok százai Botswanában - videó

elefánt
Botswana jelenleg körülbelül 130 000 elefántnak ad otthont
Vágólapra másolva!
Az elmúlt két hónapban rejtélyes módon pusztultak el az elefántok Botswanában. Az eset abszolút példátlan. Dr. Niall McCann, a dél-afrikai ország tudósa szerint május eleje óta több mint 350 elefánt tetemét észlelték az Okavango-deltában. Az orvvadászatot egyelőre kizárták, de senki sem tudja, hogy mi történhetett.
Vágólapra másolva!

Összesen 350 tetemet találtak

Rejtélyes okok miatt továbbra is tömegesen pusztulnak az afrikai Botswanában az elefántok. Ahogy arról már mi is írtunk, hatóságok kizárják, hogy vadorzók ölték volna meg méreggel a vastagbőrűeket, mert az állatokat megcsonkítatlanul, az agyarukkal együtt találták meg.

A kormány szerint a laboratóriumi eredményekre is még heteket kell várni. Pedig Botswana ad otthont Afrika hanyatló elefántpopulációja mintegy egyharmadának.

Botswana jelenleg körülbelül 130 000 elefántnak ad otthont Forrás: Shutterstock

– mondta Dr. McCann, az Egyesült Királyságban működő jótékonysági Nemzeti Park Mentőszervezet (National Park Rescue) munkatársa a BBC online portálnak.

Elmondta azt is, hogy, hogy három órányi repülőút alatt összesen 169 elefánttetemet észleltek a területen, ami rendkívüli számnak minősül.

Egy hónappal később a további vizsgálatok további elpusztult testeket azonosítottak, így az összesített szám végül több mint 350-at tett ki.

A tudósok szerint „ez teljesen példa nélküli az elefántok számát tekintve, amely egyetlen eseményhez köthető és nem kapcsolódik az aszályhoz.

Nem tudják kizárni a fertőzés lehetőségét

Májusban a botswanai kormány kizárta az orvvadászatot, mint lehetséges okot azzal, hogy az elefántok feketepiacon értékes árucikknek számító agyarait nem távolították el. De más bizonyítékok is arra utalnak, hogy az állatok pusztulásának idejében nem jártak orvvadászok a környéken.

Botswanai tájkép az Okavango vidékén Forrás: Pinterest

– magyarázta Dr. McCann, aki ideiglenesen kizárta a lépfenefertőzés esélyét is, amely tavaly legalább 100 ormányost pusztított el Bostwanában.

Mégsem tudták teljes mértékben kizárni sem a mérgezés, sem a betegségek lehetőségét;

a szakemberek szerint az állatok haláltusája és néhány, körbe-körbe sétáló elefánt észlelése arra utalhat, hogy valami megtámadta az idegrendszerüket.

Dr. McCann emiatt fenntartja a fertőzés lehetőségét; aminek az oka talán a vízforrásokban vagy a talajban keresendő.

– mutatott rá a tudós, hozzátéve, hogy a lakosság gyakran előszeretettel fogyasztja elhullott állatok húsát.

Dr. Cyril Taolo, a minisztérium vadon élő állatokért és nemzeti parkokért felelős osztályvezetője a The Guardian-nek elmondta, hogy eddig legalább 280 elefánt pusztulását tudják megerősíteni, de még mindig nem tudják, hogy mi okozhatja az állatok halálát.

A helyszínen vett mintákat tesztelésre küldték és a következő hetekben várják az eredményeket.

Az elefántpusztulásról készített, megrázó videó megtekintéséhez lapozzon a következő oldalra!