Látott már gyapjúból készült, magasan zárt fürdőkosztümöt?

2020.07.04. 19:32

A fürdődivat történelmét mutatja be a hétvégén nyíló bikinimúzeum Németországban. A Bad Rappenau-i BikiniArt Museumban a látogatók a gyapjúból készült magasan zárt fürdőkosztümtől a nagyon apró kétrészesig megismerhetik a fürdőruhák több mint száz éves múltját 1880-tól napjainkig.

Száz évvel ezelőtt még hosszú ruhákba burkolózva lehetett strandolni, amikor az volt a legfontosabb, hogy semmit se engedjenek a kíváncsi szemeknek. Azóta azonban számos dolog megváltozott.

A bikini nemzetközi napján, vasárnap nyíló múzeumban 1500 négyzetméternyi kiállítóterület várja az érdeklődőket a németországi Bad Rappenau-i BikiniArt Museumban, ahol Alexander Ruscheinsky regensburgi vállalkozó mintegy 1200 darabos bikini- és fürdőruha-gyűjteményét mutatja be.A modern kétrészes fürdőruhát Louis Réard divattervező találta ki, először 1946-ban mutatta be. Kollekciójából 12 darab a múzeumban is megtekinthető.

Fürdőruhadivat az 1920-as évekbőlForrás: Getty Images/Jupiterimages

A bikini az emancipáció történelmének része, a nők önfelszabadításának eszköze is - mondta Reinhold Weinmann, a múzeum igazgatója pénteken.

A fürdőruhadivatok bemutatása mellett multimédiás és zenei show-kat, történelmi plakátokat és műalkotásokat is láthatnak a látogatók. Udo Lindenberg zenész és Otto Waalkes komikus egy előadást is összeállított külön a múzeumlátogatóknak.

(MTI/DPA)