Elutasították a csimpánzok genetikai módosítását célzó beadványokat

WildlifePhoto 2017
A gondolkodó (csimpánza, Kibale Forest, Uganda)
Vágólapra másolva!
Az Európai Szabadalmi Hivatal (ESZH) csütörtökön elutasított két olyan szabadalmi beadványt, amely emberszabású majmokkal, vagyis azzal a főemlős-családdal kapcsolatosak,amelyhez az ember is tartozik – tájékoztatott a Jane Goodall Intézet Természet- és Környezetvédelmi Egyesület. 
Vágólapra másolva!

Az állatok nem kísérleti eszközök

A Jane Goodall Intézet Természet- és Környezetvédelmi Egyesület tájékoztatása szerint a csimpánzok genetikai módosítását célzó beadványokat egy amerikai cég nyújtotta be. Az Európai Szabadalmi Hivatal (ESZH) szóvivője elmondta, hogy bár maguk a szabadalmak még mindig léteznek, emberszabású majmokra már nem terjedhetnek ki.

Az állatjóléti aktivisták az elutasítást sikerként üdvözölték, köztük a világhírű brit főemlőskutató Dr. Jane Goodall, aki "bölcs és felelős döntésnek" titulálta a Hivatal rendeletét.

A gondolkodó (csimpánza, Kibale Forest, Uganda) Forrás: Ingrid Vekemans

Az ESZH szerint a szabadalmak engedélyezése "az állatok szenvedését vonná maga után, miközben lényeges egészségügyi előnyhöz sem ember, sem állat nem jutna." A vita akkor indult el, miután egy amerikai vállalat két olyan szabadalmi beadvánnyal élt, amelyek szerint a csimpánzok és más állatok genetikailag módosítása kísérletekben hasznosítható "találmányt".

A 2012-2013-ban benyújtott kérelmeket 14,000 ellenző aláírás kísérte.

A tanzániai csimpánzokat több, mint 60 éve tanulmányozó Dr. Goodall szerint "mivel a genetikai állományunk mintegy 98,6 százalékban megegyezik, a csimpánzok a legközelebbi élő rokonaink".

A döntés egyben fontos üzenet más cégek felé is

A szakember szerint aki egy kicsit is úgy véli, hogy ezeknek az emberszabású majmoknak és általában az érző állatoknak a genetikai módosítása elfogadhatatlan, örömmel fogadja ezt a rendeletet.

– hangsúlyozta a közlemény szerint Dr. Goodall. – Sajnos azonban sok kutató még mindig engedéllyel folytathat kísérleteket főemlősökön és más állatokon, még akkor is, ha a kutatásaikat már nem szabadalmaztathatják.

Az új rendelet csak a csimpánzokra terjed ki Forrás: Wikimedia Commons

A közlemény arra is kitér, hogy már több, mint 30 éve folyik a vita az állatok genetikai módosítását érintő szabadalmak beadásának engedélyezése felett. Az új rendelet egerekre, patkányokra, macskákra kutyákra,szarvasmarhákra, sertésekre és még sok más állatfajra sem terjed ki.

Az viszont biztosnak tűnik, hogy a döntés befolyásolni fogja az európai, például a németországi Max Planck Intézet által birtokolt szabadalmakat.

Utóbbi tulajdonában van például egy 2010-ben jóváhagyott olyan szabadalom, amely lehetővé tette, hogy főemlősöknél genetikai módosítással epilepsziát idézzenek elő.

A Jane Goodall Intézet Természet- és Környezetvédelmi Egyesület közleménye felhívja a figyelmet arra is, hogy a csimpánzok az emberszabású majmok családjába tartoznak, csakúgy, mint az ember. Ahogy írjá, "be kellene végre látnunk,hogy nem egy különálló faj,hanem mi is a természet részei vagyunk."

(Országos Sajtószolgálat)