Kilencven éve kezdődött, és még 100 évig tart a világ leghosszabb kísérlete

szurokcsepegtetés
Thomas Parnell a szurokcsepegtető berendezéssel
Vágólapra másolva!
A Guinness rekordok könyve szerint a világ jelenleg leghosszabb ideje tartó kísérlete 1930-ban kezdődött Ausztráliában. A kísérlet előre láthatólag még akár 100 évig is folytatódhat. Ebben a kísérletben egy ausztrál kutató azt kívánta bebizonyítani, hogy a szurok – látszólagos szilárdsága ellenére – folyékony és csepegtetni lehet.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál Queenslandi Egyetem fizikaprofesszora, Thomas Parnell azt tűzte ki célul, hogy szemléltesse, még az olyan szilárd anyag, mint a szurok, amely elég kemény ahhoz, hogy kalapáccsal lehessen szétverni, valójában nagyon, nagyon viszkózus folyadék, amely szobahőmérsékleten is folyik.

Az 1927-ben elkezdett kísérletnek már az élőkészületei is éveket vettek igénybe. A professzor szurokmintát melegített egy lezárt tölcsérben, hogy egyenletes legyen az anyag eloszlása. Ez után három évig mozdulatlanul hagyta az üvegbúra alá helyezett tölcsért, hogy teljesen lehűljön és nyugalomba kerüljön.

Thomas Parnell a szurokcsepegtető berendezéssel Forrás: Wikimedia Commons

1930-ban levágta a tölcsér aljáról a lezárást, így lehetővé tette a szurok számára, hogy megkezdje észbontóan lassú kifolyását.

Parnell professzor elég ideig élt ahhoz, hogy feljegyezhesse két csepp lehullását. Kiderült, hogy átlagosan 8,5 évenként cseppen le egy szurokcsepp.

Korabeli felvétel a szurokcsepegtetésről Forrás: University of Queensland

1948-ban Parnell meghalt, de a kísérlet nélküle is tovább folytatódott. 2014-ig a szurokból 9 csepp esett le. Több mint kilencven évvel a kísérlet kezdete után jelenleg a tizedik csepp alakul ki.

Külön érdekesség, hogy mivel egy-egy csepp 8-9 évente hullik le, ezért valójában soha senki nem volt ott akkor, amikor a csepp leesett. Bár 2000-ben felállítottak egy webkamerát, technikai problémák miatt elmulasztotta a cseppenés megörökítését.

A kilencedik csepp leválását viszont végre sikerült megörökíteni - a kísérlet folyamán először – 2014. április 24-én. A következő csepp leesését ezt követően tizennégy év múlva (2028-ra) várják. Az idő hosszabbodását különféle külső tényezők hatásának (egyetemi átépítések, légkondicionáló beszerelése) tulajdonítják.

A kísérlet folyását online, az egyetem YouTube-csatornáján lehet követni.