Kilövik a medvét, amely két embert támadott meg az olasz Alpokban

2020.07.04. 18:22

A trentói hatóságok megadták az engedélyt egy nőstény medve megölésére, amely június 22-én két embert megtámadott az olasz Alpokban. Miközben a régió kormányzója már korábban aláírta a medve eutanizálásáról szóló rendeletet, számos állatjogi csoport jogi lépéseket kezdeményezett a végrehajtás felfüggesztésére mindaddig, amíg az ügyet nem vizsgálják ki teljesen. 

A véres támadás, a helyszínre hagyott DNS-bizonyítékok, a kriminalisztikai kutatások és a tisztességes tárgyalás iránti igények az elmúlt másfél hétben elárasztották Trentino tartomány hatóságait. Ebben a drámában azonban egy barna medve a tettes. 

A trentói hatóságok csak pénteken adták meg az engedélyt a támadó nőstény megölésére, amely június 22-én két embert megtámadott az olasz Alpokban. A két férfi – egy 59 éves apa és 28 éves fia – a Mount Peller egy alpesi ösvényén kirándult, amely Trentino-i Dolomitok részén, amikor a medve megtámadta őket.

A medvetámadás során mindkét turista megsérült, sikerült elmenekülniükForrás: Pinterest

Nem voltunk felkészülve a támadásra, ez a terület általában békés – mondta Christian Misseroni, az egyik áldozat a New York Timesnak adott, telefonos interjúban. – Megdöbbentünk, amikor a medve hirtelen felemelkedett egy bokor mögül, felénk rohant és morgott, majd a hátsó lábara emelkedett.

Az állat először a fiatalabb férfit támadta meg, aki a földre esett, ahol a medve belemélyesztette a fogait a lábába. Az apja, Fabio Misseroni ekkor gondolkodás nélkül a hátára ugrott, mire a támadó három helyen is megharapta. Christian ekkor megpróbálta elvonni a medve figyelmét, ezért felugrott és sikoltozni kezdett. Az állat ekkor hirtelen távozott.

Európai barna medve (Ursus arctos arctos)az angliai Wipsnade Állatkertben.Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Eurasian_brown_bear#/media/File:European_Brown_Bear.jpg

Mindkét férfit harapásokkal, karcolásokkal és zúzódásokkal kezelték, az apa több hete csak mankóval képes járni. 

A DPA hírügynökség pénteken arról tájékoztatott, hogy a megtámadott apa és fia ruházatán talált DNS-nyomok alapján megállapították, hogy a medve egy 14 éves nőstény állat, azt azonban nem tudják, hogy miért vált agresszívvé. A hatóságok szerint elképzelhető, hogy a JJ4 néven emlegetett medvének esetleg kölykei vannak, ezért támadott az emberekre.Maurizio Fugatti, a trentói régió elnöke elrendelte a medve felkutatását és megölését, ami ellen azonban környezetvédelmi csoportok és Sergio Costa környezetvédelmi miniszter is tiltakozott.