Kis híján űrszemétnek ütközött a Nemzetközi Űrállomás

Nemzetközi Űrállomás
A Nemzetközi Űrállomás alacsony Föld körüli pályán kering
Vágólapra másolva!
Váratlanul módosítania kellett pénteken a repülésirányítási központnak a Nemzetközi Űrállomás (ISS) Föld körüli pályáját, hogy az állomás ne ütközzön űrszemétnek - közölte a Roszkoszmosz orosz űrügynökség.
Vágólapra másolva!

A pályamódosítás a Progressz MSZ-14 teherűrhajó hajtóművének segítségével történt. A hajtóművet mintegy száz másodpercre indították be, aminek következtében

az űrállomás pályája hozzávetőleg 900 méterrel megemelkedett.

A Roszkoszmosz szerint a legénység zavartalanul folytatja feladatait, miközben a földi irányítás a koroljovi, illetve a houstoni irányító központokból folyamatosan ellenőrzés alatt tartja a helyzetet.

A Nemzetközi Űrállomás alacsony Föld körüli pályán kering Forrás: https://www.space.com/42495-international-space-station-modules-tour-photos.html

Az ISS fedélzetén jelenleg öten teljesítenek szolgálatot: Robert Behnken, Douglas Hurley és Chris Cassidy amerikai, valamint Anatolij Ivanyisin és Ivan Vagner orosz űrhajósok.

Az űrállomás általában körülbelül 405 kilométer magasságban, alacsony Föld körüli pályán kering, ám a légköri fékezőhatás és a pályamódosítások miatt ez a pályamagasság néhány kilométert változhat. Az űrállomás naponta átlagosan 100 métert veszít pályamagasságából és a Földet összesen 92 percenként kerüli meg.

(MTI/TASZSZ)