Váratlan hiba miatt elhalasztották a NASA marsjárójának indítását

marsjáró, Perseverance
Vágólapra másolva!
Váratlan technikai probléma miatt elhalasztották a NASA új marsjárójának, a Perseverance-nek a felküldését. A kutatóeszköz eredetileg július 22-én indult volna útnak. Az új dátum július 30., de az sem kizárt, hogy a start tovább csúszik - olvasható a NASA közleményében. 
Vágólapra másolva!

Az amerikai űrkutatási hivatal szerint a folyékony oxigén szintjét ellenőrző szenzorok rendellenes működést érzékeltek, amit a mérnököknek alaposan ki kell vizsgálniuk. A hibára a július 22-re tervezett start főpróbáján derült fény.

A mostani helyzetben a kutatóeszköz július 30. előtt semmiképpen sem indulhat útnak, de a további csúszásokat sem lehet kizárni.

Éppen ezért az indítási ablak zárásának idejét augusztus 11-ről 15-re tolták ki.

Ha augusztus 15-ig nem sikerül orvosolni a fennálló gondokat, és a további halasztás nem kivitelezhető, úgy a Perseverance legközelebb csak 2022-ben indulhat el a vörös bolygóra.

A szakértők jelenleg gőzerővel azon dolgoznak, hogy a 2020-as start megvalósulhasson.

Forrás: NASA/JPL-Caltech

A Perseverance (Állhatatosság) nevű rover a múltbéli marsi élet nyomait fogja kutatni. A különböző kőzetekből mintákat vesz majd, hogy azokat egy későbbi misszió során a Földre szállítsák. Az Atlas V 541 rakétával útnak induló marsjáróval együtt egy drónt is felbocsátanak, utóbbi a leendő Mars-helikopterek előfutára lehet.

A rover technikai jellemzőiről, küldetéséről, műszereiről ebben a cikkünkben olvashat részletesebben.