Feltételezhetően mormotahús fogyasztása okozott bubópestis-fertőzést Nyugat-Mongólia Bajanölgij tartományában - tudatta hétfőn az ázsiai ország egészségügyi minisztériuma.

A tárca társadalmi kapcsolatokért felelős vezetője, Dorzs Narangerel elmondta, hogy Ulánhusz járásban egy kutya üldözőbe vett és elkapott egy mormotát. Az eb gazdája, egy 15 éves fiatal evett a mormota húsából.

A tisztviselő felszólította a helyieket, hogy ne vadásszanak a mormotákra, és ne fogyasszák a húsát.Bajanölgij tartomány Mongólia legnyugatibb területe, amely szomszédos Kínával és Oroszországgal.

Mongóliából az elmúlt időszakban két bubópestises esetről is beszámoltak a Bajanölgij tartománytól délkeletre fekvő, szomszédos Hovd tartományban.

A bubópestist bakteriális fertőzés okozza, és a kórokozót főleg rágcsálókon élősködő bolhák terjesztik. A betegség orvosi segítség nélkül 24 órán belül halálos lehet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente átlagosan mintegy 600 pestises megbetegedést jelentenek világszerte.