Egy óriáspanda-ikerpár pusztult el súlyos allergia miatti szervleállásban a Csengtui Óriáspanda-kutatóközpont keddi közleménye szerint.

Liu Liu és Sun Sun, a két kis pandabocs április 26-án lett beteg, hasmenésük volt és nem akartak enni. Azonnal elkülönítették őket és többféle kezelést - többek közt gyulladáscsökkentőt és mesterségesen bevitt tápanyagokat - is kaptak. Ennek ellenére a két kis állatnál súlyos allergiás reakciók jelentkeztek a kezelés alatt, szemgolyójuk kigúvadt, feldagadt a torkuk, a nyelvük és a végbelük, légzésük akadozott.

Gondozók etetnek egy óriáspandát a kínai WolongbanForrás: XINHUA via AFP/Xinhua News Agency/Xue Yubin

Egy sor sürgősségi allergiakezelés következtében átmenetileg jobban lettek, de a későbbi terápia alatt romlott az állapotuk. Liu Liu május 11-én, Sun Sun május 20-án múlt ki, mindkettejüknek több szerve is leállt.

Az óriáspandák allergiás reakciói klinikai kezelések idején fordulhatnak elő, de ilyen súlyos és visszatérő rohamok nagyon ritkák - írta a kutatóközpont.

A bázis állatorvosai szövetmintákat vettek az állatoktól és több kutatóintézettel együttműködve igyekeznek kideríteni, mi okozta az allergiát és hogyan lehetne kezelni. A pandaikrek tavaly október 11-én jöttek világra.