Egy magyar cég innovatív technológiájának köszönhetően képes vegyszermentesíteni az élelmiszereket, javítani a whisky minőségét, valamint a gyógyszeripar számtalan területén kínál költséghatékony és egyedülálló tisztítási eljárást.

A RotaChrom Technológiai Zrt. által fejlesztett berendezés – az ún. iCPC (Industrial-scale Centrifugal Partition Chromatography – ipari centrifugális megoszlási kromatográf), egy olyan szerkezet, amely ipari méretben képes hatóanyagokat elválasztani egymástól a folyadék-folyadékkromatográfia segítségével.

Legyen szó gyógyszerekről, természetes eredetű étrendkiegészítőkről, parfümről, vagy akár gluténmentes termékekről, a minőségi termék előállítása hatékony és robusztus tisztítási lépést követel, amelyre a magyar találmány maximálisan képes. Ezzel az alternatív módszerrel akár különböző ételek és italok minőségén is lehet változtatni, valamint a gyógyszergyártást is költséghatékonyabbá lehet tenni.

A RotaChrom berendezéseForrás: fotobese/Bese Zoltan

A kromatográfia egy több, mint 100 évre visszatekintő elválasztástechnológia, melyet a vegyipar szinte minden területén alkalmaznak. A régebb óta piacon lévő, hasonló kromatográfiás elv alapján működő gépek csak laboratóriumi környezetben, főleg kutatási feladatokra megfelelőek, de arra nem alkalmasak, hogy az ipari méretű termelést kiszolgálják. Erre hozott megoldást a RotaChrom, amelynek ereje szó szerint a nagyságában rejlik.

"Míg a tudomány a laboratóriumokon belül milligrammokban gondolkodik, mi ezt a mennyiséget tonnákban tesszük elérhetővé a piac – és így közvetve az emberek – számára." - nyilatkozta Boros József, műszaki vezérigazgató-helyettes.

A titok a megfelelően választott folyadékban és az oldószerben van, melyek az elválasztás után hatékonyan újrahasznosíthatók. A magyar találmány és a mögötte álló magasan képzett vegyészmérnök csapat gyakorlatilag bármilyen folyadékból képes, akár ipari méretekben kinyerni hasznos anyagokat, a felhasználási lehetőségek száma közelít a végtelenhez.