Ez a szép kép, amelyet az ESO Nagyon Nagy Távcsöve (VLT) FOcal Reducer and low dispersion Spectrograph (FORS) műszerével készítettek, mindenféle korú csillagot mutat – némelyik közülük egészen közel van az előtérben, míg mások megbújnak a messzi távolban.

A jól elhatárolható kék és vörös árnyalatok a szűrőknek köszönhetők, amelyek a fényt csak bizonyos hullámhossztartományon engedik át. A különböző szűrőkkel készített képek kombinációjával színes képet lehet alkotni oly módon, hogy minden szűrőhöz hozzárendelünk egy bizonyos színt, színezzük a képet aszerint, amilyen szűrővel készült, majd az egyes képeket kombináljuk. A végeredményül kapott látványos kép színekben fejezi ki a fény különböző hullámhosszait.

Az égnek ez a darabja a Crux (Dél Keresztje) csillagképben található, ahol a Tejút nagyon fényes.Forrás: ESO

Az égnek ez a darabja a Crux (Dél Keresztje) csillagképben található, ahol a Tejút nagyon fényes. A felvétel az ESO Kozmikus Gyöngyszemek program során készült, amelynek keretében az ESO teleszkópjaival érdekes, izgalmas és látványos képeket készítenek oktatási és népszerűsítési céllal. A program a távcsőidő azon részét hasznosítja, amely nem alkalmas tudományos megfigyelésekre. Minden gyűjtött adat tudományos célokra is használható lehet, és az ESO tudományos archívumán keresztül érhető el a csillagászok számára.

Forrás: ESO