Készül az egyetlen, mérvadó lista a Föld valamennyi fajáról

2020.07.10. 11:08

A Föld valamennyi, kisebb-nagyobb élőlényét számba venni embert próbáló feladat, ám a tudósok most kidolgoztak egy tervet, amellyel képesek lehetnek megoldani ezt az óriási kihívást. A lehetséges megoldási alternatíva tíz, olyan alapelvet vázol fel, amelyeket a listakészítőknek be kell tartaniuk, az osztályozásra és a hitelességre vonatkozóan elfogadott szabálykészlettel együtt. A kutatást a PLOS Biology tudományos folyóiratban tették közzé.

A növény- és állatfajok sokasága megnehezíti nem csak a kutatók, hanem a kormányzati szervek és a természetvédők dolgát is abban, hogy nyomon tudják követni a Föld vadvilágát. Pedig egy irányadó és megbízható lista nagymértékben hasznos lenne több területen a biodiverzitás tanulmányozásától kezdve a veszélyeztetett fajok védelméig.

A szumátrai tigris is súlyosan veszélyeztetett fajForrás: Nyíregyházi Állatpark

A Földön ma megtalálható, valamennyi faj felsorolása első hallásra talán rutinfeladatnak tűnik, de igen nehéz és összetett feladat – mondta Stephen Garnett, az ausztráliai Charles Darwin Egyetem környezettudósa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Jelenleg viszont egyetlen, egyeztetett fajlista sem áll rendelkezésre.

A szakemberek szerint egy mérvadó lista összeállításához ma már minden technológia rendelkezésükre áll, így az információk könnyen megoszthatók az országok és földrészek között, miközben egy pillanat alatt kiértékelhetők. Ennek ellenére még mindig sok a vita arról, hogy milyen kritériumokat kell alkalmazni a fajok ilyen egységes listára történő felvitele során.

A lista a biológiai sokféleség megőrzése miatt is fontosForrás: Flickr

A kutatók által felvázolt 10 alapelv meghatározza többek között, hogy:

  • a listának a tudományos módszereken kell alapulnia,
  • támogatnia kell a tudományos közösség igényeit,
  • átláthatóságot kell biztosítania,
  • a lehető legnagyobb taxonómiai következetességre kell törekednie,
  • elismert és képesített szakemberek készítsék,
  • nyomon követhető forrásokat kell tartalmazniuk,
  • a globális sokféleséget és a helyi ismereteket egyidejűleg figyelembe kell venniük,
  • oly módon kell felépíteni, hogy ne korlátozza az akadémiai szabadságot.

Fontos, hogy a terv világosan meghatározza az taxonómusok, tehát a fajokat felfedező, elnevező és osztályozó tudósok, illetve az érintettek, például a természetvédők, valamint a kormány és a nemzetközi ügynökségek szerepét – hangsúlyozta Kevin Thiele növénybiológus, az Ausztrál Tudományos Akadémia munkatársa.

A kutatók azt is elismerték, hogy a fajok meghatározásáról szóló vita elkerülhetetlen, de a közös cél érdekében megpróbálnak egyezségre jutni. Mert bár tudják, hogy a fajok egységes, egyeztetett listája kidolgozása nem fogja megállítani a kihalási eseményeket, ám fontos lépés a világ összes élőlénye megőrzése szempontjából a jövő generációi számára.