Nyolcszáz éve keveredhettek Polinézia és Dél-Amerika őslakosai

EU tengeren túli területei - French Polynesia
Francia Polinézia káprázatos szigeteinek lakói mezőgazdaságból és turizmusból élnek, az egykori nukleáris kísérleteknek is terepül szolgáló térség a világ egyik legdrágább szigetvilága az utazóknak, 5,5 milliárd dollár GDP-t állít elő évente
Vágólapra másolva!
Egy új genetikai kutatás szerint Polinézia és Dél-Amerika őslakos népei keveredhettek egymással mintegy 800 éve, egy óceánon átívelő utazás eredményeként.
Vágólapra másolva!

Szakértők 807 személy DNS-ét elemezték, akik 14 polinéziai szigetről, valamint Mexikótól Chiléig különböző, a Csendes-óceán partvidékén élő őslakos amerikai populációból származnak.

Az eredmények szerint Francia-Polinézia négy szigetéről - a Toumatu-szigetcsoporthoz tartozó Mangareva és Pallisers szigetről, a Marquesas-szigetekhez tartozó Fati Hiva és Nuku Hiva szigetről - származó személyek olyan dél-amerikaiakkal való, 1200 körül történt kereszteződés jeleit viselik DNS-ükben, akiknek jelenlegi legközelebbi rokonai az őslakos kolumbiaiak.

Ezek a szigetek mintegy 6800 kilométerre fekszenek Dél-Amerikától. A Chiléhez tartozó Húsvét-szigeten élő emberek is rendelkeztek dél-amerikai ősökkel, egy részük modern chilei bevándorlók révén, mások hasonló ősi kereszteződések útján, mint az említett szigeteken.

A Húsvét-sziget, vagyis Rapa Nui Dél-Amerikától 3700 kilométerre nyugatra található, világszerte ismert a moaikról, hatalmas tömegű kőfiguráiról. A tanulmány nem válaszolja meg azt a kérést, melyik csoport tette meg a hatalmas utat a Csendes-óceánon: a polinézek utaztak-e keletre és érkeztek meg Kolumbiába vagy Ecuadorba, vagy pedig a dél-amerikaiak utaztak-e nyugatra.

- mondta Alexander Ioannidis, a Stanford Egyetem genetikusa, a Nature című tudományos lapban megjelent kutatás vezető szerzője.

Ez a kapcsolatfelvétel megmagyarázhatja azt a rejtélyt, hogyan juthatott el az édesburgonya Polinéziába évszázadokkal az európai matrózok előtt.

Ioannidis megjegyezte: neve számos polinéz nyelvben kumara, mely hasonlít több Andok-beli őslakosi nyelvben is az édesburgonyára használt kifejezéshez.

(MTI/Reuters)