Több mint tízezer éves, víz alatti „időkapszulára” bukkantak

2020.07.10. 19:26

A mexikói Yucatán-félsziget mentén található víz alatti barlangok a régészeti emlékek olyan, rejtélyes labirintusát rejtik, amelyeket talán sehol máshol nem találhatunk. Az elárasztott barlangok hatalmas hálózatában a maják ősi, titkos kincsei bújnak meg, ám egy új felfedezés szerint beszédes tárgyi emlékeket is őriznek, amelyek a távoli múlt történelméről mesélnek.

Egy, a Science Advances tudományos szaklapban most publikált tanulmány a világ egyik legrégebbi, eddig ismert víz alatti létesítményének nyomait tárta fel Mexikó partjainál, amely egy körülbelül 12 ezer éves okkerbánya titkait őrzi.

A három vízalatti barlangot 2017-ben kezdték el felfedezni a kutatókForrás: Sam Meacham/CINDAQ. A.C. SAS-INAH

A víz alatti barlangok pontosan olyanok, mint egy időkapszula – mondta Ed Reinhardt, a kanadai McMaster Egyetem búvára és mikropaleontológusa a ScienceAlert online portálnak. – Egyértelmű bizonyítékokat találtunk arra, hogy a mai ember őse évtizedekkel ezelőtt sárgás-vöröses színű okkert bányászott itt.

Fred Devosm, a Quintana Roo Kutatóközpontjának régésze szerint a barlang szerkezete észrevehetően megváltozott, ami szintén arra utal, hogy az itt élők a több célra is felhasználható okkert bányásztak. A tudósok úgy vélik, hogy az okkert a korabeli kultúrában többek között barlangrajzok készítésére vagy testfestésre, de alkalmanként gyógyító szerekként is alkalmazhatták.A barlangok belsejében a csapat számos más bizonyítékot is talált az okkerbányászatra: a barlangok tetejéről lógó cseppkövekből készített ásó szerszámokra, úgynevezett navigációs jelölőkre és ősi tűzrakó helyekre.

Már 12 ezer évvel ezelőtt folytattak itt bányászati tevékenységetForrás: Sam Meacham/CINDAQ. A.C. SAS-INAH

Az biztos az, hogy a bányászoknak szinte elképzelhetetlen bátorságot kellett meríteniük ahhoz, hogy több száz métert megtegyenek ezekben az egyenetlen barlangokban, miközben egyetlen fáklya világította meg az utat – írják a tudósok a tanulmányban. – Ez is azt jelzi, hogy mennyire fontos szerepet töltött be az okker az ősi kultúrában.

A korábbi merülések során Reinhardt és kutatótársai összesen három víz alatti barlangot fedeztek fel Quintana Roo keleti partvidéke mentén, ahol például több mint tízezer éves emberi maradványokra is bukkantak. Ebből arra következtettek, hogy akkoriban

az alacsonyabb tengerszint miatt a mély és veszélyes labirintusokkal tarkított barlangok szárazak és könnyebben elérhetőek voltak.

A La Mina, Camilo Mina és Monkey Dust nevű helyszínek lehetnek az ókori okkerbányászat legrégebbi ismert példái az Amerikában, ám a csapat szerint a térség okkerbányászata még korábbra, körülbelül 12 800 évre nyúlik vissza.