Folytatódik a rejtélyes elefántpusztulás Botswanában

elefánt
Afrikai elefántok (Loxodonta africanus)
Vágólapra másolva!
Újabb elpusztult elefántokat találtak Botswanában, az ország északnyugati részén lévő Seronga és Eretsha falvak térségében mostanáig 281 tetemre bukkantak - közölte pénteken a vadvédelmi és nemzeti parkokért felelős minisztérium képviselője.
Vágólapra másolva!

A botswanai hatóságok széleskörű vizsgálatokat végeznek annak kiderítésére, mi végezhetett a több száz elefánttal. A legtöbb tetemet Seronga és a környező falvak közelében találták, de egy kétnapos kutatás eredményeként kiderült, hogy vannak elhullott állatok a namíbiai határ közelében, az északi oldalon is. A tisztázatlan elhullások egy 8000 négyzetkilométeres területen koncentrálódnak, ez a régió mintegy 18 ezer elefánt otthona.

"Eltávolítottuk és összegyűjtöttük 62 állat 122 tülkét, két tetemnek csak egy-egy tülke volt" - mondta Seronga faluban tartott pénteki sajtótájékoztatóján a minisztérium főállatorvosa, Wave Kashweeka.

A vadvédelmi hatóságok képviselői elmondták, hogy megérkeztek a korábbi mintákból származó, az állatok pusztulásának okát kereső laboratóriumi vizsgálatok eredményei Zimbabwéből. Ezeket azonban addig nem közlik, amíg nem jön meg a többi teszteredmény Dél-Afrikából a jövő héten. Az adatokat ekkor egyeztetik, és ha mindkét vizsgálat ugyanarra jutott, akkor vonhatják le a következtetéseket.

Afrikai elefántok (Loxodonta africanus) Forrás: Elter Tamás

Április vége óta tart az elefántok rejtélyes pusztulása Botswanában, az Okavango folyó deltájának vidékén. Egyes korábbi jelentések 350-et meghaladó elhullásról szóltak, a hatóságok azonban végül 281 elefánt halálát igazolták eddig.

Májusban a hatóságok kizárták, hogy orvvadászok állnának a tömeges pusztulás hátterében, mivel a tülköket nem távolították el. Ha pedig a bűnözők ciánt használtak volna, attól nem csak elefántok hullottak volna el.

A botswanai kormány felvette a kapcsolatot a szomszédos Zimbabwével, Angolával, Namíbiával és Zambiával is, ezekben az országokban azonban nem tapasztaltak hasonló elefántpusztulást.

Afrika elefántpopulációja hanyatlik az orvvadászat miatt, ám Botswanában, amely a kontinensen élő elefántok csaknem egyharmadának ad otthont, az 1990-es évek vége óta 80 ezerről 130 ezerre nőtt az állatok száma.

Néhány gazdálkodó számára az elefántok csak kellemetlenséget jelentenek, mivel gyakran elpusztítják a termést.