Újabb üzemanyagömlés volt Norilszk térségében

olajszennyezés
A kiömlés egy nagy, eredeti sarki vadont fenyeget.
Vágólapra másolva!
Mintegy 45 tonna kerozin ömlött ki a sarkkörön túli Norilszktől 100 kilométerre nyugatra található Tuhard településnél a Nornickel orosz bánya-és fémipari vállalat egyik olajvezetékéből.
Vágólapra másolva!

cég vasárnapi tájékoztatása szerint "a Norilszktranszgaz tulajdonában lévő olajvezetékben nyomáscsökkenés lépett fel kerozin szivattyúzás közben Tuhard település közelében". "Az előzetes információk szerint a mintegy 15 percig tartó szivárgás következtében 44,5 tonna olaj ömlött ki" - tette hozzá.
Korábban a Norilszktranszgaz, amely a Nornickel leányvállalata, még csak húsz tonna kiömlött olajról számolt be.

A Greenpeace környezetvédő szervezet által 2020. június 28-án közreadott képen a Nornickel orosz bánya-és fémipari vállalat egyik csővezetékéből víz folyik a Norilszk közelében fekvő tóba. FORRÁS: MTI/AP/GREENPEACE/DMITRY SHAROMOV Forrás: https://www.origo.hu/nagyvilag/20200629-kigyulladt-egy-iparihulladek-lerako-norilszk-kozeleben.html

A vállalat belső vizsgálatot rendelt el, és értesítette az illetékes rendkívüli helyzetek minisztériumát. "Az olajszivattyúzást felfüggesztették, és minden lehetséges intézkedést megtettek a kiömlött olaj begyűjtésére" - áll a vállalati közleményben, amely szerint emberek számára nincs veszély.

A Nornickel az utóbbi időben több alkalommal okozott környezetszennyezést a térségben.

Június végén a talhani ércdúsító üzem bányászati melléktermék-tárolójának ülepítő tavából nehézfémekkel szennyezett vizet szivattyúztak ki, amely a Harajelah folyót fenyegeti.

Május 29-én 21 163 köbméter dízelolaj ömlött ki a Nornickelhez tartozó Norilszki-Tajmiri Energetikai Vállalat (NTEK) 3. erőművének egyik megrongálódott üzemanyag-tárolójából. A történtek miatt Vlagyimir Putyin elnök június 3-án szövetségi szintű rendkívüli állapot bevezetését rendelte el.

A kiömlés egy nagy, eredeti sarki vadont fenyeget. Forrás: https://www.bbc.com/news/world-europe-52977740

A balesetet a tartály betonalapjának megsüllyedése okozhatta, amihez szakértői vélemények és sajtójelentések szerint hozzájárult a korábban örökké fagyott talaj olvadása.

A történtek miatt eljárás indult Norilszk polgármestere, a hőerőmű több vezetője és a környezetvédelmi felügyelet (Roszprirodnadzor) egyik ellenőre ellen. Csaknem 148,2 milliárd rubelben (több, mint 2 milliárd dollárban) nevezte meg az orosz környezetvédelmi felügyelet (Roszprirodnadzor) a norilszki gázolaj-ömlés okozta környezeti kárt.
A Greenpeace környezetvédő mozgalom szerint a norilszki volt a legsúlyosabb baleset az északi sarkvidéki övezetben több mint három évtizede, 1989 márciusa óta, amikor az amerikai Exxon Valdez tartályhajó balesetet szenvedett Alaszka partjainál. Akkor 37 ezer tonna nyersolaj ömlött ki. Az okozott kár és a kiszabott bírságok összege annak az ügynek az esetében meghaladta az 5 milliárd dollárt.

(Forrás: MTI)