Felbukkant egy ötméteres delfin, hatalmas fogakkal

delfin, Ankylorhiza tiedemani
Az Ankylorhiza tiedemani az oligocén korszakban, körülbelül 25 millió évvel ezelőtt élt
Vágólapra másolva!
A kutatók egy közel ötméteres delfin szinte teljes csontvázát azonosították a mai Dél-Karolina területén, amelyek valószínűleg az oligocén korszakban, körülbelül 25 millió évvel ezelőtt éltek. Ez lehetett a fajának az első ismert echolokációt használó csúcsragadozója, amelynek nem csak óriási méretei, hanem hatalmas, agyarszerű fogai is voltak. A tudósok szerint képes volt nagy sebességgel úszni és épp úgy vadászott, mint egy mai gyilkos bálna.
Vágólapra másolva!

Ez az első, szinte teljesen ép csontváz

A felfedezés segít a szakembereknek jobban megérteni, hogyan fejlődtek ki a modern cetfélék. Bár a 25 millió éves delfin szinte teljesen ép csontvázát még az 1990-es években találták meg, ám eleinte tévesen végezték el az osztályozását.

A tudósok most azonban már tudják, hogy ez az első szinte teljes Ankylorhiza tiedemani csontváz, amellyel találkoztak.

A koponya és a farok alakja, a rövid felső úszó felső csontja és a fogak alakja azonban arra utal, hogy a delfinfélék modern fajai talán egymástól függetlenül fejlődhettek.

Az Ankylorhiza tiedemani az oligocén korszakban, körülbelül 25 millió évvel ezelőtt élt Forrás-illusztráció: Robert W Boessenecker

A szakemberek korábban úgy gondolták, hogy ezeket a jellegzetességeket ugyanattól az őstől örökölhették.

Most azt látják, hogy a párhuzamos fejlődés talán az általuk elfoglalt, hasonló vízi környezet miatt következett be.

– mondta Robert Boessenecker, a Charlestoni Főiskola paleontológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Hozzátette: bár nyilvánvalónak tűnik, hogy az azonos környezetben élő állatok hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, ez nem evidencia.

Bonyolult az evolúciós történetük

A most felbukkant hatalmas ragadozó delfin évezredeken át uralta az óceánt, ám körülbelül 23 millió évvel ezelőtt kihalt és eltűnt. Azóta cetfélék tucatjai tűntek fel a Földön, de manapság az egyetlen echolokációt használó fajuk a szintén csúcsragadozó gyilkos bálna vagy más néven orka.

Vadászó kardszárnyú delfinek (Orcinus orca) Forrás: Cultura Creative/George Karbus Photography

– magyarázta Boessenecker. – Ez a fosszília most azonban „megtörte" a hosszú, kanyargós evolúciós utat, mert az Ankylorhizahoz hasonló kövületek segítenek pontosan megvilágítani azt, ami a múltban történt.

A tudósok úgy vélik, hogy több tízmillió évvel ezelőtt az Ankylorhiza valószínűleg pontosan úgy táplálkozott, mint manapság a kardszárnyú delfin, amely igazi ragadozó: szinte minden kellően nagy tengeri állatot megtámad és elfogyaszt.

Az orkák a leggyorsabban úszó tengeri emlősök közé tartoznak, óránként akár 50 kilométeres sebességre is képesek.

Mint minden cet, farkukkal hajtják előre magukat, a melluszonyok csak kormányzásra valók, miközben teljes tömegükkel képesek a víz fölé ugrani.

A kutatás eredményeit a Current Biology tudományos folyóiratban tették közzé.