Különleges és ritka orchideára bukkantak a Mecsekben

méhbangó
A méhbangó a kosborfélék családjába tartozó, Európában, Nyugat-Ázsiában és Észak-Afrikában honos, réteken, cserjésekben élő, Magyarországon fokozottan védett növényfaj
Vágólapra másolva!
A méhbangó a hazai orchideák egyik ritka és szép képviselője. Sokféle élőhelyen, lápréteken, pusztafüves lejtőkön, sziklagyepekben is megtalálhatjuk virágzó töveit, ha június első felében ilyen területen járunk. A Duna-Dráva Nemzeti Park hozzánk eljuttatott közleménye szerint rábukkantak egy jelentős, eddig nem ismert állományra, a Mecsek egy kaszálórétjén.
Vágólapra másolva!

A hazánkban fokozottan védett, ritka és küönleges méhbangó (Ophrys apifera) előfordulása ismert volt már a Nyugat-Mecsekből, ám az eddigi lelőhelyeken is maximum néhány 10 tő volt fellelhető.

– tájékoztatta az Origót Völgyi Sándor, a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) munkatársa. – Makai Győző és Makai Evetke, amatőr botanikusok bukkantak egy jelentős, eddig nem ismert állományra, a hegység egy kaszálórétjén.

A méhbangó a kosborfélék családjába tartozó, Európában, Nyugat-Ázsiában és Észak-Afrikában honos, réteken, cserjésekben élő, Magyarországon fokozottan védett növényfaj Forrás: Wikimedia Commons

Hozzátette: a virágzó tövek száma, viszonylag kis területre koncentrálva, meghaladta a 100 tövet.

A méhbangó természetvédelmi értéke 250 ezer forint, így az előkerült állomány minden szempontból jelentős értéket képvisel.

A nemzeti park igazgatóságának munkatársai megtették a szükséges lépéseket a terület védelme érdekében. Ahogy azt elmondták, felvették a kapcsolatot a gazdálkodóval, hogy a tervezett kaszálások időbeni eltolásával a virágzó méhbangók magot is érlelhessenek.