A piton épp végezni akart a borzzal, döbbenet, hogy mi történt - videó

méhészborz
Miután fordult a kocka, a sziklapiton került halálos veszedelembe
Vágólapra másolva!
A vadonban, ha nem is gyakran, de előfordul, hogy a zsákmányra támadó ragadozó válik áldozattá. Ehhez hasonló esemény történt most is: egy afrikai sziklapiton, valamint egy méhészborz küzdelméből az óriáskígyó halálos szorításában vergődő méretes menyétféle került ki győztesen, a sakáloknak köszönhetően.
Vágólapra másolva!

Már fuldoklott a kígyó szorításában a méhészborz, amikor megérkezett a sakál

Az afrikai kontinens déli részén, a Kalahári-medencében fekvő Botswana messze földön híres gazdag vadvilágáról. Az afrikai viszonylatban igen gyéren lakott ország számos nagyhírű vadrezervátummal és természetvédelmi területtel, köztük az UNESCO világörökséghez tartozó Okavango-deltával, a földkerekség legnagyobb szárazföldi folyamdeltájával büszkélkedhet.

Látkép a Chobe Nemzeti Parkból Forrás: Wikimedia Commons/Gorgo

Az ország északi részén fekvő Chobe Nemzeti Park

kiterjedését tekintve Botswana harmadik legnagyobb természetvédelmi területe

a Közép-Kalahári Vadvédelmi Rezervátum, valamint a Gemsbok Nemzeti Park után, és kiemelkedően változatos vadvilággal rendelkezik.

Pihenő oroszlánfalka a Chobe Nemzeti Parkban Forrás: Wikimedia Commons/CC-BY-SA/Diego Delso

Különösen híres az oroszlán valamint elefántállományáról, de rendkívül nagy diverzitásban él itt számos egyéb kisebb állatfaj is.

Elefántborjú a Chobe Nemzeti Parkban Forrás: Wikimedia Commons/Picasa 2.0/CC-BY-SA/Diego Delso

A Chobe Park területén egyaránt előfordul az afrikai sziklapiton (Python sebae natalensis), a méhészborz (Mellivora capensis ), valamint a panyókás sakál (Canis mesomelas ), amelyeknek egy rendkívül ritka összetűzését sikerült megörökíteni , a lentebb beágyazott látványos videón.

A felvételen jól látható, amint a körülbelül két méter hosszú piton megragadja és körbefonja a rátámadó méhészborzot, csaknem mozdulatlanná szorítva a méretes menyétfélét.

A méhészborz nagy valószínűséggel az óriáskígyó áldozatául esett volna,

ha nem lép közbe a panyókás sakál, amely szintén szemet vetett a pitonra.

A sakál rátámadt a méhészborzot fojtogató óriáskígyóra Forrás: YouTube

A sakál azt kihasználva, hogy a pitont lefoglalja a méhészborz halálra szorításának kísérlete, többször is belemart az óriáskígyóba.

A piton ezért kénytelen volt megosztani figyelmét a szorításában vergődő áldozata, valamint a sakál között,

de vesztére, mert emiatt sikerült magát kiszabadítania a borznak.

Miután fordult a kocka, a sziklapiton került halálos veszedelembe Forrás: YouTube

Miután fordult a kocka, a méhészborz és a sakál már együttesen támadtak rá a kígyóra. A borz elpusztította a hüllőt, majd a sakállal hadakozva megvédte zsákmányát, amit némi küzdelem után bevonszolt a sűrű bozótosba.

Az afrikai vadon különleges ragadozói

A méhészborz a menyétfélék családjának (Mustelidae) egyik legméretesebb faja, a kifejlett példányok testhossza elérheti az egy métert, a testsúlya pedig a 14 kilogrammot is. E falánk ragadozó szinte mindent legyűr ami kisebb nála,

előszeretettel fosztja ki a fészkeket, de megeszi a rovarokat és a vadgyümölcsöket is.

Főleg éjszak aktív, és az afrikai kontinens déli vidékén, ahol elterjedt, megkeseríti a helyi gazdák életét, rendszeresen megdézsmálva a baromfiudvarokat.

A méhészborz az egyik legnagyobb menyétféle, amely Afrika déli részén él Forrás: Pinterest/Jennifer

A panyókás sakál Afrika déli és keleti részein honos kutyaféle (Canidae) amely a Dél-afrikai Köztársaságtól Etiópiáig fordul elő a szavannás vidékeken. A körülbelül rókaméretű panyókás sakál rendkívül alkalmazkodóképes ragadozó.

A medvéhez hasonlóan életmódja szerint mindenevőnek tekintik, megeszi a gyümölcsöket,

elejti a kisebb rágcsálókat, de falkába verődve nagyobb prédát, antilopokat is képes zsákmányolni, és a dögevést sem veti meg.

A panyókás sakál Dél-Afrikától Etiópiáig terjedt el az afrikai kontinens keleti, szavannás vidékein Forrás: Wikimedia Commons/Yathin S Krishnappa

Elsősorban éjszaka aktív, ekkor többnyire falkába verődve járják a vadont, zsákmány után kutatva.

Veszélyes lehet a háziállatokra is, ami miatt Afrika számos vidékén dúvadként kezelik.

A sziklapiton Afrika szub-szaharai területein honos hüllőfaj, amelynek kettő, egy közép, illetve egy dél-afrikai alfaja ismert. A sziklapiton Afrika legnagyobb óriáskígyója, amelynek maximális testhossza elérheti a 7-7,5 métert is.

A sziklapiton Afrika legnagyobb óriáskígyója Forrás: Wikimedia Commons/ Graham J. Alexander, University of the Witwatersrand

Zsákmányállatai igen változatosak: a kisebb emlősöktől kezdve az antilopokon át egészen a krokodilokig terjed.

Áldozatait körbefonva erős izomzatával megfojtja, majd egészben elnyeli. A méretes példányok potenciálisan veszélyesek az emberre, néhány halálos kimenetelű pitontámadás ismert Nyugat-Afrikából.