Százhatvanmillió éves növénykövületeket találtak Kínában

Vágólapra másolva!
Egy 160 millió éves növény fosszíliáira bukkantak kínai és amerikai kutatók Kínában, a Belső-Mongólia Autonóm Területen.
Vágólapra másolva!

A jura földtörténet időszakban élt növény fosszíliáiban pontosan kivehetők az ágak, a levelek, a bimbók, a magkezdemények, amelyek igen hasonlítanak egy Kínában mai is élő tiszafafélére, az Amentotaxusra. A Kínai Tudományos Akadémia Nankingi Geológiai és Paleontológiai Intézetének kutatói az angol nyelvű National Science Review című folyóiratban mutatták be felfedezésüket, a fosszíliák azonosításában amerikai kutatók is részt vettek.

A jura földtörténet időszakban élt növény ma is élő utódai élő kövültek, amelyek évmilliókon át, kihalási eseményeket túlélve szinte változatlanul fennmaradtak.

Tong Csong, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy azokat a mai is létező növényeket vagy állatokat nevezzük élő kövületeknek, amelyek viszonylag változatlanul maradtak fenn több millió éven át. Az élő fosszíliák megtartották elődjeik morfológiai jellegzetességeit. Az élő kövület kifejezést Charles Darwin használta először világhírű munkájában, A fajok eredete című művében.

A tanulmány szerint az Amentotaxus történetét egészen a középső-késő jura időszakig vissza lehet követni, ebben a földtörténeti időszakban uralták a dinoszauruszok a világot.