Már nem sokáig használhatjuk afrodiziákumként a kínai hernyógombát

kínai hernyógomba
A kínai hernyógomba értékesebb, mint a szarvasgomba
Vágólapra másolva!
Frissítette az úgynevezett Vörös listáját a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN), amelyre felkerült az európai hörcsög és a kínai hernyógomba is. A szakemberek szerint első hallásra bármilyen jelentéktelennek is tűnnek ezek a fajok, nem kevésbé fontosak az ökoszisztémában.
Vágólapra másolva!

Számos tényező veszélyezteti őket

Az európai hörcsög egykor gyorsan terjedt el Európa és Oroszország nagy részén, ám mára eltűnt az eredeti élőhelyeiről. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) frissített Vörös Listája szerint

a jelenlegi tendencia folytatásával körülbelül harminc éven belül kihalnak és eltűnnek a Föld színéről.

Az egyedszámok csökkenésének az a legfontosabb oka, hogy drasztikusan kevesebb új állat születik, mint korábban: míg a nőstény hörcsögök egykor évente több mint húsz kölyöknek adtak életet, most maximum öt-hat utóduk születik. Ennek a jelentős változás az okai azonban egyelőre nem ismertek, de

a tudósok szerint számos tényező szerepet játszhat benne az intenzív gazdálkodástól kezdve a növekvő környezetszennyezésig.

Az európai hörcsög is a kihalás szélére sodródott Forrás: Mathilde Tissier/AP

A lista másik új szereplője a kínai hernyógomba, amely kínai orvoslásban rendkívül népszerű többek között a vesékre és tüdőre gyakorolt, feltételezett gyógyhatása miatt.

Az értékes gombák közül is a legértékesebb, ára meghaladja a sokak által ismert szarvasgombáét.

A magas kereslet miatt azonban csaknem egyharmadával csökkent a szinte kizárólag a tibeti fennsíkon előforduló Ophiocordyceps sinensis száma. Ez a speciális gomba éjjeli lepkék lárvájának élősködője: miután a föld alatt élő lárva belsejében kihajt, megöli és mumifikálja a gazdatestet, majd, amikor teljesen kifejlődik, a lárva fején keresztül, a tavaszi időszakban feltör a föld felszínére.

Gyors cselekvésre van szükség

A fajok világszerte példátlan csökkenéssel néznek szembe az emberi terjeszkedés, az intenzív mezőgazdaság, az óceánok túlhalászása és szennyezése, az éghajlati veszélyek és az élőhelyek elvesztése miatt.

A fajok hanyatlásának megállítására irányuló kísérletek azonban csak néhány, kulcsfontosságú fajra koncentrálnak,

ám a természetvédők inkább a globális erőfeszítések összehangolását szorgalmazzák.

A kínai hernyógomba értékesebb, mint a szarvasgomba Forrás: Pinterest

– mondta Jane Smart, az IUCN biodiverzitás-védelmi csoport globális igazgatója a The Guardian online portálnak. – A világnak gyorsan kell cselekednie: szükség van egy 2020 utáni, ambiciózus biodiverzitási tervre.

A biológiai sokféleségről és a természetvédelemről szóló, új globális megállapodás létrehozására irányuló tanácskozásokat idén Kínában tervezték megtartani, ám a koronavírus-válság miatt a következő évre halasztották. Az IUCN várhatóan 2021. januárban tartja négyéves kongresszusát.