Maszkgyártó nagyhatalom lehetünk egy magyar technológiának köszönhetően

maszk
Orvosi szájmaszkok
Vágólapra másolva!
A COVID-19 járvány ellen mindaddig, amíg nem sikerül kifejleszteni a hatékony védőoltást, a megelőzés a legfontosabb fegyver, amelynek a távolságtartás, a társadalmi érintkezések ésszerű számra csökkentése, a fertőtlenítés, valamint a védőmaszk a legfontosabb eszközei. Amikor a járvány az első negyedévben elérte Európát, ugrásszerűen megnőtt a védőmaszkok iránti kereslet, ami egyes országokban komoly nehézséget okozott a megfelelő mennyiség beszerzését, illetve folyamatos biztosítását tekintve. A járvány kiújulásának kockázata még nem múlt el véglegesen, ezért is fontos, hogy egy új magyar technológiai innovációnak köszönhetően Magyarország a jövőben függetlenítheti magát a külföldi beszerzésektől. Erről az egyedi, hazai fejlesztésről nyilatkozott az Origónak Thurzó Miklós, a ViroGear Kft. ügyvezetője.
Vágólapra másolva!

Honnan jött az az elképzelés, hogy védőmaszk gyártásba fogjanak, és az ehhez kifejlesztett technológia miért tekinthető egyedinek?

Amikor márciusban elérte Magyarországot a COVID-19 járvány, idehaza is hirtelen megugrott a védőmaszkok iránti tömeges kereslet. A külföldi beszerzések egyrészt bizonyos kiszolgáltatottságot teremthetnek, mert számos ország, amely rendelkezik megfelelő gyártási kapacitással, érthető okokból elsősorban a saját polgárai védelmére koncentrál, és csak az ezt meghaladó feleslegét exportálja, amire pedig sok jelentkező lehet.

Thurzó Miklós, az új magyar maszkgyátási technológiát kifejlesztő ViroGear Kft. ügyvezetője Fotó: Koncz Márton - Origo

Különösen kritikus pont a maszkok gyártásához szükséges alapanyag beszerzése, mert ez határozza meg a gyártási kapacitást is. A maszknagyhatalomnak számító Kína éppen a miatt vált világszerte első számú beszerzési forrássá, mert egyszerre állítja elő az alapanyagot, valamint a készterméket is.

Kína azért lett nagyhatalom a védőmaszkok gyártásában, mert egyszerre állítja elő az alapanyagot, és a maszkokat is Forrás: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/Stringer

Innen jött az ötlet, hogy a magyar mérnöki tudást, leleményt és technológiai kreativitást ötvözve

egy olyan, teljesen komplett technológiai rendszert építsünk ki,

amely az alapanyag előállításától kezdve a WHO ajánlásának és a legmagasabb biztonsági követelményeknek megfelelő maszk gyártásán, a késztermék sterilizálásán és csomagolásán át az egész gyártási műveletet egyetlen folyamatban egyesíti olyan mennyiségi kapacitással, ami még egy erős járvány esetén is könnyedén és folyamatosan fedezni tudja a hazai igényeket.

Hogyan fogtak hozzá mindennek a megvalósításához, és ehhez milyen technológiai háttér kiépítése vált szükségessé?

Legelőször azt próbáltuk felmérni, van-e az elképzelésünkre itthoni igény. Küldtünk egy előzetes témavázlatot az államnak, konkrétan megkerestük a Belügyminisztériumot, a járvány elleni védekezés központi irányítóját, ahonnan alig egy nappal később pozitív visszajelzést kaptunk.

Pozitív visszajelzést kaptunk kezedményezésünkre az illetékes állami szervektől Fotó: Koncz Márton - Origo

Természetesen kíváncsiak voltak arra, hogy annak a kivitelezéséhez amit felvázoltunk, megvan-e a kellő szakértelmünk. A hazai tulajdonú METRIS-3D Kft.-nek már húszéves gyakorlata van a gyártástervezésben és ellenőrzésben, ami ehhez is biztosítja a megfelelő szellemi tőkét.

A maszkok használatának hatékonyságát számos kutatás megerősítette Forrás: Wikimedia Commons/https://www.vperemen.com

Ezért projektcégként létrehoztuk a ViroGear Kft.-t, és összeverbuváltuk a hazai mérnök-elitet.

A kiváló szellemi holdudvarnak köszönhetően mindössze négy hónap alatt sikerült eljutnunk a megvalósításig,

és már most jelentős külföldi előrendelésekkel rendelkezünk többek között Szlovéniából, Németországból, Szlovákiából és Oroszországból.

Sikerült megnyernünk a projekthez a legkiválóbb magyar fejlesztő mérnököket Fotó: Koncz Márton - Origo

De természetesen számunkra Magyarország az első,

hiszen azért vágtunk bele a projektbe, hogy elsősorban a hazánknak használjunk. Az általunk kifejlesztett tíz gyártósorral bármilyen járvány tetőzése idején is képesek lennénk a teljes hazai szükséglet folyamatos biztosítására.

Ez praktikusan milyen kapacitást jelent például a gyártási darabszámban?

Az általunk kifejlesztett gyártósor napi 50 ezer maszkot képes előállítani, havonta pedig 1,5 milliót. Ez az érték értelemszerűen egyetlen gyártósorra vonatkozik, tehát mind a tíz üzembe állítása esetén ezek a számok is megtízszereződnek.

A magyar innováció olyan rugalmas kapacitásbővítésre alkalmas, aminek köszönhetően hazai gyártással az itthoni igények maximális kielégítésén túl az európai igények nagy része is lefedhető lenne Fotó: Koncz Márton - Origo

A gyártósorral az FFP2-es kategóriába tartozó szűrőképességű maszkokat tudunk előállítani. Az FFP2 az Egészségügyi Világszervezet, a WHO által kifejezetten ajánlott,

és a legmagasabb védettséget jelentő szűrőképességgel rendelkező maszktípus,

amely más maszkokkal szemben nem csak a viselőjét, hanem a környezetét is védi.

A COVID-19 járvány még nem tekinthető legyőzöttnek, és mindaddig, amíg nem áll rendelkezésre a megfelelő vakcina, a megelőzés marad a vírus elleni legfontosabb fegyver Forrás: MTI/EPA/YONHAP NEWS/-------------------

Fontos hangsúlyozni, hogy ez pillanatnyilag megfelel a legmagasabb szintű elvárásoknak is.

A kormány a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetemet jelölte ki a ViroGear-maszkok megfelelőségi vizsgálatára, a fejlesztés támogatásába pedig az ITM és a Pénzügyminisztérium is beszállt.

De miért fontos a folyamatos ellátás, pontosabban, mit mutatnak az egészségügyi-tudományos tapasztalatok a maszkok védelmi képességével kapcsolatban?

A folyamatos gyártás a biztonság, vagyis a maszkok előírásszerű rendszeres cserélhetősége miatt fontos. Például a legjobban elterjedt úgynevezett orvosi vagy sebészi maszk,

a BFE-95 típus csak a környezetét, de a viselőjét nem védi.

Nagyon sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy ezt a maszktípust három órás használat után el kell dobni, mert már nem biztosítja tovább a védettséget.

Orvosi szájmaszkok Forrás: AFP/SAM PANTHAKY/Sam Panthaky

Ezzel szemben az általunk kifejlesztett maszk védelmi ideje tíz óra, és nem csak a környezetet, hanem a viselőjét is védi, arról nem is beszélve,

hogy az elvégzett tesztek szerint minden más maszknál komfortosabb és sokkal könnyebb benne a légzés,

mert nagy hangsúlyt fektetünk az anatómiai illetve ergonómiai formatervezésre. A mi maszkunk ultrahangos hegesztéssel készül, ezért teljesen zárt, szemben a varrott maszkokkal, amelyeknél a tű ütötte lyukak miatt nem teljesen tökéletes a zárás.

A dolgok jelenlegi állása szerint mikor kezdődhetne el a hazai gyártás, és ehhez még mire lenne szükség? És mitől számít különlegesnek az önök által kifejlesztett technológia?

Terveink szerint augusztus második felében elkezdhetjük a hazai gyártást. A gyártási kapacitást igen rugalmasan a mindenkori aktuális igényekhez tudjuk hozzáigazítani,

és a hazai beszállítók segítségével gyakorlatilag bármilyen igényt ki tudunk elégíteni,

sőt, a kapacitásaink lehetővé tennék az európai igények egy jelentős részének a lefedését is.

A rendszer lényege, hogy egy folyamatban történik az alapanyag előállítás, és az egészségügyi maszkok legyártása is Fotó: Koncz Márton - Origo

Amitől a gyártási rendszerünk jelenleg európai viszonylatban is egyedülállónak számít az az, hogy rendelkezünk külön alapanyag gyártó sorral, ami naponta két tonna Melt-Blown típusú alapanyagot – az összes egészségügyi maszk alapanyagát – képes előállítani.

Szemléltetésként: a napi kettő tonna legyártott alapanyag hárommillió maszk előállítására alkalmas.

Ez az alapanyaggyártó sorunk összesen 60 maszkgyártó sor egyidejű ellátására képes. Tehát ez az innovatív magyar technológia potenciálisan akár egész Európa ellátására is alkalmas kapacitássá fejleszthető.