Minden emlős ugyanolyan szintű agyi konnektivitással rendelkezik

agy
Emberi idegsejt illusztrációja
Vágólapra másolva!
Ugyanolyan szintű agyi konnektivitással rendelkezik minden emlős, beleértve az embert is - állapították meg a Tel-avivi Egyetem (TAU) kutatói.
Vágólapra másolva!

Az emlősök agya két féltekéből áll, amelyeket az információátvitelben szerepet játszó axonok kötnek össze. Az egyenlő szintű konnektivitás felfedezése azt jelenti, hogy az információnak az egyik agyterületről a másikra való átvitele minden emlősnél ugyanolyan hatékonysággal működik, ugyanakkora számú szinapszison keresztül a bálnáktól kezdve a delfineken át egészen az apró egerekig.

Ez ellentmond annak a feltételezésnek, hogy az emberi agy konnektivitása jóval magasabb szintű a többi állatéhoz viszonyítva.

A Nature Neuroscience című folyóiratban publikált tanulmány készítői 130 emlősfaj, köztük emberek agyán végeztek MRI-vizsgálatot, amely egyenlő szintű konnektivitást mutatott mérettől és szerkezettel függetlenül.

Emberi idegsejt illusztrációja Forrás: Science Photo Library/PIXOLOGICSTUDIO/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Pixologicstudio/Science Photo Li

A szakemberek egy kompenzációs mechanizmust is azonosítottak: az agy a két félteke közötti kevesebb kapcsolatot az agyféltekéken belüli több kapcsolattal kompenzálja és fordítva. Ennek révén a teljes konnektivitás szintje nem változik.
A kutatók ugyanakkor azt is megállapították, hogy a különböző emlősök agya eltérő stratégiákat használ az összkonnektivitás egyenlő szintjének megőrzéséhez. A szakemberek megállapították, hogy az agyi konnektivitás különböző típusai eltérő kognitív funkciókra vagy emberi képességekre lehetnek hatással.

(Forrás: MTI)