Mutatunk egy ételt, ami megvédhet a levegőszennyezés káros hatásaitól

halfogyasztás
Gondoljunk ezentúl másként a halfogyasztásra!
Vágólapra másolva!
Az agy egészséges működése a hosszú és teljes élet egyik záloga, amelyet számos élelmiszer fogyasztásával biztosíthatunk. A kutatók szerint azonban az is fontos kérdés, hogy vajon az étrendünk megvédheti-e az agyunkat a külső fenyegetésektől, például a levegőszennyezés káros hatásaitól? A Neurology szaklapban most publikált tanulmány erre kereste a választ.
Vágólapra másolva!

A Columbia Egyetem kutatói szerint ha hetente egyszer vagy kétszer sütőben vagy roston sült halat fogyasztunk, akkor az Omega–3 zsírsavaknak köszönhetően jó eséllyel megvédhetjük az agyunkat a légszennyezés negatív hatásaitól.

Mivel azonban ezeket a létfontosságú zsiradékokat az emberi szervezet nem képes előállítani, a táplálkozás során kell gondoskodnunk a bevitelükről.

A hal pedig sok étrend népszerű szereplője, gondoljunk ezután egy kicsit másként rá!

A rendszeres halfogyasztás jótékony hatással van a levegőszennyezés negatív hatásaival szemben egy friss kutatás szerint Forrás: AFP/hemis.fr

– mondta Ka He, a New York-i Columbia Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője a Mindbodygreen online portálnak. – Eredményeink bizonyították, hogy az omega–3 zsírsavak védenek az öregedéstől, enyhítik a gyulladásos állapotokat és erősítik az immunrendszert.

Hozzátette: csökkentik a neurotoxinok, például az ólom és a higany, de a szennyezett levegőben található, finom részecskék által okozott agykárosodást is.

A kutatók vérvizsgálatokat, az étrendre vonatkozó kérdőíveket és képalkotó módszereket vegyítettek az elvégzett tesztek során.

A tanulmányba olyan, átlagosan 70 év átlagéletkorú önkénteseket vontak be, akik lakókörnyezetében magas a levegőszennyezés.

Gondoljunk ezentúl másként a halfogyasztásra! Forrás: Pexels.com

Arra jutottak, hogy akiknek a vérében magasabb az Omega–3 szintje, azoknál nagyobb a hippokampusz térfogata is.

– mutatott rá a szakember.

A tanulmány kifejezetten ösztönöz arra, hogy a halat minél több formában illessszük az étrendünkbe, legyen az lazac, makréla, szardella, hering, szardínia vagy épp tonhal.