Az utóbbi időben ismét észlelték medvék jelenlétét hazánk területén – írja a hozzánk eljuttatott sajtóanyagában a WWF Magyarország. A nagyragadozók, így a medve jelenléte alapvetően jót jelent, mindannyiunk közös érdeke, hogy elkerüljük a közvetlen találkozásokat, és néhány apró praktikával minimalizáljuk a konfliktusokat az együttélés érdekében. A WWF Magyaroszág infografikái segítenek abban, hogy tudjuk mit kell tenni, ha medvét látunk.

Alkalmazkodott az emberi környezethez

A barnamedve (Ursus arctos) egy fokozottan védett, jó alkalmazkodóképességű, változatos táplálkozású nagyragadozó. Súlya elérheti akár a tekintélyes 200-300 kilogrammot is. Nem árt tehát lehetőség esetén távol tartanunk magunk tőle.

Barna medve (Ursus arctos).Forrás: https://animaldiversity.org/accounts/Ursus_arctos/pictures/collections/contributors/klaus_jost/00000127/

Ezek a tulajdonságok sok országban hozzásegítették a fajt ahhoz, hogy emberek közelébe merészkedjen – áll a WWF Magyarország hozzánk eljuttatott közleményében. – Emellett azonban az ember hozzáállása, például a medve etetése is azt eredményezte, hogy külföldön az állatok egy része úgynevezett „kukázó" vagy „problémás" egyeddé vált.

A szakemberek szerint jó hír, hogy hazánkban az emberi környezethez alkalmazkodott, települések belterületére rendszeresen bejáró és ezért

potenciálisan veszélyt jelentő medvéről jelenleg nincs tudomásuk.

A medve nem játékForrás - illusztráció: Pinterest

Annak érdekében, hogy ez a jövőben is így maradjon, a WWF Magyarország az EuroLargeCarnivores LIFE program keretein belül egy négy infografikából álló sorozatot készített, amely a lakosság tájékoztatásával azt szeretné elérni, hogy a nagyragadozókkal történő együttélés gördülékenyebbé váljon.

A medve nem játék

Ezek a tájékoztató infografikák külföldi szakanyagok és hazai szakemberek bevonásával készültek. Az általános tudnivalókat ismertető infografika mellett a túrázással, kempingezéssel, valamint a települési hulladék- és komposzttárolással kapcsolatos gyakorlatokat egy-egy külön infografika mutatja be. Fontos például, hogy ne etessük a medvét, továbbá, ha a tippek ellenére találkozunk eggyel, akkor se kezdjünk el vele bújócskázni. A WWF tudósai fokozottan felhívják a figyelmet arra, hogy a medve nem játék. A most közzétett grafikák viszont abban segítenek, hogy elsajátítsuk az együttélési viselkedési formákat. 

Infografikával segíti az ember-medve találkozások veszélyének csökkentésétForrás: WWF Magyarország

A medve fontos szerepet tölt be a természetes ökoszisztémákban; az emberre csak akkor veszélyes, ha váratlan támadástól tart vagy a bocsait félti – mondta Patkó László, a WWF Magyarország Nagyragadozók programvezetője. –  Az incidenseket azonban néhány észszerű szabály betartásával elkerülhetjük.

Hozzátette: ezeket a szabályokat és jó gyakorlatokat szeretnék bemutatni a lakosság számára azokkal a speciális infografikákkal, amelyek

elősegíthetik az emberek és nagyragadozók együttélését.  

Ilyenek például, hogy lehetőség szerint mindig többen induljunk el túrázni, soha ne helyezkedjünk egy anyamedve és bocsai közé, kerüljük az erős illatű ételek fogyasztását. Ám ha mégis találkoznánk egy medvével, akkor fontos tanács, hogy ne fussunk el, ne nézzünk a szemébe, de ne is fordítsunk hátat neki.