Apeciális anyagból készült takaróval borították be a Rhone-gleccsert a svájci Furka-hágó térségében fekvő Gletsch falu fölött a hétvégén. Az Alpok legrégebbi gleccserét így próbálják megvédeni az olvadástól.

Minden évben egy speciális, fehér takaróval borítják be Svájcban a gleccsereket. A nyári hőség ugyanis azt jelenti, hogy sürgősen tenni kell valamit a további olvadás megakadályozása érdekében. Ahogy minden évben, úgy idén is felmászott egy helyi szakemberekből álló csoport a Rhône-gleccserhez, hogy arra egy hatalmas, fehér takarót húzzon. 

Gletsch, 2020. július 18. Kirándulók a Rhone-gleccsernélForrás: MTI/AP/Keystone/Urs Flüeler

Az éves kirándulás egy végzetes következményekkel járó folyamat megállításának a része, amely megvédi a hatalmas jégtömegeket a növekvő nyári hő hatásaitól – írja a hétvégi erőfeszítés részleteiről a LiveScience online tudományos lap. 

Látogatók a Rhone-gleccser jégbarlangjábanForrás: MTI/AP/Keystone/Urs Flüeler

Miközben a Föld egyre melegszik, a gleccserek a világ minden táján zsugorodnak. Ahogy arról a Live Science korábban beszámolt, úgy tűnik, hogy az 1991 és 2010 közötti időszakban az emberi tevékenység okozta a jégolvadás 69 százalékát okozták. A felmelegedés azóta csak még inkább felgyorsult. A gleccser 1856 óta 1400 méterrel kisebb lett.

A Rhône-gleccser területén ez a zsugorodás gazdasági és környezeti veszélyt jelent. A 11 500 éves jégtömeg jelentős turisztikai attrakciót képvisel. A most felhelyezett, speciális takarók fehér színe visszatükrözi a fényt, még mielőtt az a jégbe ütközne, amivel lelassíthatják a gleccser zsugorodását – de nem tudják megállítani.

Speciális anyagból készült takaróval borították be a gleccsert a svájci Furka-hágó térségében fekvő Gletsch falu fölöttForrás: MTI/AP/Keystone/Urs Flüeler

David Volken glaciológus az Agence France-Presse-nek azt mondta, hogy a gleccser egy forróbb napon még mindig 10–12 centiméterrel lesz kisebb.