Nagy ámbráscetet próbálnak kiszabadítani Szicíliánál

nagy ámbráscet
Nagy ámbráscet a borjával
Vágólapra másolva!
Halászhálóba gabalyodott nagy ámbráscetet próbálnak kiszabadítani Szicília környékén, a Lipari-szigetek partjainál. A nagy ámbráscet rendkívül ritka tengeri emlősnek számít a mediterrán vizeken.
Vágólapra másolva!

Szellemhálóba akadt a hatalmas fogascet

A bajba került nagy ámbráscetet szombaton fedezték fel, de hatalmas méretei és izgatottsága miatt különösen nehéz feladat a kiszabadítása - közölte az olasz parti őrség.

A parti őrséggel dolgozó Monica Blasi tengerbiológus egy ma hétfőn megjelent lapinterjúban elmondta, hogy az óriási cetet fékezhetetlen természete miatt Fúriának nevezték el.

Nagy ámbráscet a borjával Forrás: Wikimedia Commons/Wikimedia Commons/Gabriel Barathieu

Vasárnap a helyszínen dolgozó búvároknak sikerült levágniuk a nőstény cet farkára csavarodott háló egy részét,

de ezt követően mélyebb vizekre úszott. A búvárok azonban mielőtt szem elől vesztették volna, egy stroboszkópos lámpát erősítettek rá, így könnyű lesz újból megtalálni - mondta Blasi.

A szakember hozzátette: mivel a bálna farokúszóját részben még mindig megbénítják a hálók, a cet csak nehezen tud merülni és manőverezni a tengerben, ami a vadászatban is hátráltatja.

Nemcsak a Földközi-tengernek, hanem a világóceánnak is ez a legnagyobb húsevője

A Greenpeace közleménye szerint az ámbráscet olyan hálókba gabalyodott bele, amelyeket annak idején kardhalfogásra használtak.

Az ilyen hálókat már húsz éve betiltották,

ezért az állatvédő szervezet felszólította az olasz kormányt, hogy hatékonyabban szerezzen érvényt a tilalomnak.

Partra sodródott elpusztult ámbráscet. A ma élő nagy ámbráscet átlagos testhossza 15 méter, de ennél vanna jóval méretesebb példányok is (a kép illusztráció) Forrás: AFP/Marty Melville

A Lipari-szigeteknél három hete egy hím nagy ámbráscet került a hálók fogságába, de őt a búvároknak sikerült teljesen kiszabadítani.

A nagy ámbráscet (Physeter macrocephalus) a jelenkor legnagyobb húsevő tengeri ragadozója, amelynek testhossza akár a 20 méter is elérheti.

A nagy ámbráscet több mint kétezer méter mélyre képes lemerülni, egyetlen lélegzetvétellel Forrás: Brandon Cole, norbertwu.com/© 2005 Brandon Cole / Norbert Wu Productions, www.norbertwu.com/Brandon Cole, Norbertwu.Com

Kiválóan merül, egyetlen visszatartott lélegzetvétellel 2500 méteres mélységben közel egy órát képes időzni.

A nagy ámbráscet a Földközi-tengerben is honosnak számít Forrás: Wikimedia Commons/Vilmos Vincze

Fő táplálékát a mélyvízi óriáskalmárok (Architeuthis sp.) alkotják,

de alkalmanként nagyobb csontos halakat és cápákat is elejt.

Honos, ám ritka fajnak számít a Földközi-tengerben, elsősorban a mediterrán medence nyugati vizein fordulhat elő, de alkalmanként az Adrián is felbukkan.

(Forrás: MTI/dpa)