A világ egyik műanyaggal leginkább szennyezett folyója lehet a Temze

Temze műanyag Plastic rubbish on shore COAST COASTAL CONTAINERS DAMAGE DETRITUS DISCARDED DISPOSAL DUMPED DUMPING ENVIRONMENT ENVIRONMENTAL ESTUARY FLOTSAM LITTER
Washed up plastic detritus along the north shore of the Thames estuary near its mouth. Essex, UK.
Vágólapra másolva!
A világ egyik műanyaggal leginkább szennyezett folyója lehet a Temze brit kutatók szerint, a folyó egyes szakaszain másodpercenként 94 ezer darab mikroműanyag is áthaladhat. Az Egyesült Királyság egyik legfontosabb víziútja ilyen szempontból szennyezettebb, mint a Rajna vagy a Duna - olvasható a BBC honlapján.
Vágólapra másolva!

A Temze állapotát vizsgálva parányi plasztikdarabokat találtak rákokban, a part mentén pedig nagy mennyiségben halmozódik fel a vécébe dobott nedves törlőkendő, amely helyenként "kendőzátonyokat" képez - hívták fel a figyelmet a Londoni Egyetem, a londoni Természettudományi Múzeum és a Zoológiai Társaság kutatói, akik a világ több pontján végeztek vízminőség-vizsgálatot.

A kutatás eredménye szerint a Temze vizében több a műanyag, mint a Rajnában, a Dunában, az olaszországi Póban vagy az amerikai Chicago folyóban. Csak a kínai Jangce szennyezettebb plasztikkal, mint London folyója.

Partra mosott műanyaghulladék a Temze torkolata közelében Forrás: Science Photo Library via AFP/ROBERT BROOK/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Robert Brook/Science Photo Libra

A kutatócsoport szerint nem világos, hogy miért ilyen magas a műanyagsűrűség a Temzében, mindazonáltal szerintük az emberek sokat tehetnének a folyó tisztaságáért műanyaghasználati szokásaik megváltoztatásával.

A mikroplasztik nagy többsége valószínűleg nagyobb műanyagtárgyak, főleg ételcsomagolások széttöredezéséből származik, de növelik a szennyezettséget a kozmetikai szerekből származó mikrogyöngyök és a műanyagot tartalmazó tisztítószerek is. A kutatók szerint felül kellene vizsgálni azokat a szabályokat is, amelyek lehetővé teszik egyes nedves törlőkendők "lefolyóba dobhatónak" minősítését is.

A Természettudományi Múzeum laboratóriumában felboncolt folyami rákok testében "sokkolóan sok" műanyagdarabkát találtak - közölték a kutatók.