Az iparosodás előtti időszakhoz képest mintegy 3 Celsius-fokkal fog nőni az átlaghőmérséklet a Földön, ha megduplázódik a légkör szén-dixoid-szintje, ez szűkíti a Föld klímaérzékenységének kutatók által előre jelzett tartományát.

Nem annyira tágak a határok, mint a korábbi prognózisokban

A World Climate Research Program által megrendelt tanulmányban 20 intézmény 25 tudósa arra a következtetésre jutott, hogy a Föld klímaérzékenységének legvalószínűbb tartománya 2,6-3,9 Celsius-fok között van, ha az iparosodás előtti időszakhoz képest megduplázódik a légkör szén-dioxid-szintje.

A klímaváltozás egyre extrémebb szárazságokat is okozForrás: Shutterstock

Az amerikai Nemzeti Kutatási Tanács által 1979-ben készített jelentés

ezt a tartományt 1,5-4,5 Celsius-fok között valószínűsítette

és ezt vette alapul például számításaiban az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) is.

Kizárták a legszélsőségesebb előrejelzéseket

"Nagy kihívás volt a klímaérzékenység tartományának szűkítése. Képesek voltunk kizárni a legszélsőségesebb előrejelzéseket némelyikét" - idézte Steven Sherwoodot, az ausztráliai Új-Dél-Walesi Egyetem kutatóját, a tanulmány vezető szerzőjét a Sydney Morning Herald napilap.

Tuvalu lakossága a globális felmelegedés okozta vízszint emelkedés miatt klímamenekültté válhat.Forrás: Ohttps://hu.wikipedia.org/wiki/Tuvalu#/media/F%C3%A1jl:Tuvalu_Funafuti_atoll_beach.jpg

Az előrejelzés pontosítása az időjárás adatokon, köztük a felhősödésről szóló feljegyzések jobb megértésén és a paleoklímainformációk használatán alapul, utóbbiak hiányoztak a korábbi tanulmányok készítéséből - magyarázta Sherwood.

Hatvan százalékkal növekedett a szén-dioxid emisszió

A kutatók eredményei információkkal szolgálhatnak a 2021-re halasztott globális klímatárgyalásokhoz és emlékeztetik a politikusak arra, hogy csökkent a párizsi klímaegyezményben vállalt célkitűzés, a globális felmelegedés 2 Celsius-fok alatti tartása az iparosodás előtti időkhöz képest.

Az elmúlt évtizedekben számos légszennyező anyag kibocsátása növekedett jelentősenForrás: pexels.com

A légkör szén-dioxid-szintje június végén mintegy 416 ppm volt, több mint egyharmaddal magasabb, mint az 1750-es 280 ppm.

Évente a szén-dioxid növekedése mintegy 60 százalékkal felgyorsult

2010 és 2019 között az amerikai Mauna Loa mérőállomás adatai szerint.

(Forrás: MTI)