Megalakult a Magyar Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kamara az ország legnagyobb bölcsészettudományi karainak összefogásával. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával létrejött szervezet célja egyebek között a bölcsész- és társadalomtudományokban rejlő egyedülálló lehetőségek láthatóvá tétele - derült ki az Origóhoz eljuttatott közleményből.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, illetve a Miskolci, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetemek Bölcsészettudományi Karai és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont együttműködéséből született Kamara célja egy olyan intézményi hálózat kialakítása, amely az európai értékeknek és a kritikai hagyományainak megfelelően mozdítja elő a bölcsész- és társadalomtudományos kutatást és oktatást Magyarországon, valamint a Kárpát-medencében – tájékoztatta az Origót hétfőn a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

A hozzánk eljuttatott közleményből kiderül, hogy

az újonnan alakult szervezet célja emiatt egyebek között a bölcsész- és társadalomtudományokban rejlő egyedülálló lehetőségek láthatóvá tétele,

valamint a magyar társadalomban rejlő innovatív és reziliens, megújulni képes készségek kiaknázása.

A alapítók szerint elemző gondolkodású elmékre a legkülönbözőbb területeken van szükségForrás: Pexels.com

A társadalmi sztereotípiával ellentétben a bölcsészek közötti diplomás munkanélküliség jelensége elenyésző, melyet a Diplomás Pályakövetési Rendszer adatai is igazolnak – hangsúlyozta dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. – A bölcsész végzettségű szakemberek munkaerő-piaci értéke és a tudományos életben való részvétele a jövőben még nagyobb hangsúlyt kaphat a Kamara törekvései által, így a bölcsész- és társadalomtudományok presztízse is nőhet."

Dr. Heidl György, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja az alapító ülésen felhívta a figyelmet arra a tényre is, hogy az elemző gondolkodású elmékre a legkülönbözőbb területeken van szükség. Ahogy fogalmazott, ma már sok iparág kifejezetten a bölcsész végzettségű szakemberekre épít.

Láthatóvá tennék a bölcsész- és társadalomtudományokban rejlő egyedülálló lehetőségeketKépillusztráció: pexels.com

A bölcsészettudományi és társadalomtudományi tevékenységet végző egyetemek széles körű tudással rendelkező, összetett szervezetek, melyek máig őrzik a tradicionális egyetemi szemléletmódot, az akadémiai hozzáállást és az európai hagyományokat – húzta alá a dékán az alapító ülésen.

Az alapítók mindannyian egyetértettek abban, hogy a Magyar Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kamara képes lesz összekapcsolni a bölcsész- és társadalomtudományokban érintett kutatási és oktatási intézményeket, a politikai és gazdasági döntéshozókat, szakértőket, kutatókat és a civil társadalom képviselőit, ezzel elősegítve az aktuális társadalmi, kulturális, politikai és környezeti kihívásokra adandó válaszok kidolgozását. A Kamara a brüsszeli központú, az európai egyetemeket összefogó érdekvédelmi szervezet a European Alliance for Social Science and Humanities mintájára alakult, melyhez csatlakozni is kíván. Az egyetem közleménye szerint az európai értékek közvetítése mellett törekszik a minél nagyobb kutatási források kiaknázására is.