Évtizedek óta észrevétlenül terjedhetett a koronavírus

2020.07.29. 23:07

Egy kínai, európai és amerikai kutatókból álló tudóscsoportnak sikerült feltárnia az embereket is fertőzni képes SARS-CoV-2 vírus evolúciós történetét. Ez nem ugyanaz a koronavírus, amely az úgynevezett Covid-19 betegséget és a világjárványt okozta, viszont annak egy közeli őse, amely a kutatók szerint több évtizede bukkanhatott fel denevérekben. A kutatócsoport szerint ezzel megkérdőjelezhetővé vált, hogy a járványt okozó koronavírust laboratóriumban állították elő.

A Nature Microbiology folyóiratban közzétett tanulmányában azt írták, hogy a Covid-19 betegséget okozó vírus egyik legközelebbi ismert őse 40-70 éve bukkanhatott fel denevérekben, és már egy jó ideje készen állt arra, hogy emberre is átterjedjen.

David Robertson, a Glasgow-i Egyetem professzora, a tanulmány egyik szerzője a BBC Newsnak elmondta, hogy miközben a SARS-CoV-2 koronavírus genetikailag nagyon közel áll a legközelebbi ismert denevérvírusokhoz, időben több évtizede szétváltak. 

Ez azt jelzi, hogy ezek az emberre is átterjedni képes vírusok már egy ideje jelen vannak. Meg kell értenünk azt, hogy hol és hogyan terjedtek át a humán populációra  - magyarázta.

Kutatók feltárták a SARS-CoV-2 evolúciós történetétForrás: AFP/2020 Getty Images/Justin Sullivan

A kutatók összehasonlították a SARS-CoV-2 genetikai felépítését a denevérekben talált közeli rokonáéval, a RaTG13 víruséval. A SARS-CoV-2 genetikailag mintegy 96 százalékban hasonlít a RaTG13 koronavírusra, amelynek mintáit egy patkósdenevérből vették 2013-ban a kínai Jünan tartományban. Ám a csoport feltárta, hogy SARS-CoV-2 viszonylag régen, 1969-ben elágazott az RaTG13 vírustól.

A kutatók felfedezték, hogy a kettőnek közös őse van, de mindkét vírus saját evolúciós útját járja évtizedek óta. 
A denevérek világszerte megtalálhatók, és hatalmas távolságokra képesek vándorolni. Vírusaik más vadállatokra is átterjedhettek, különösen azokra, amelyekkel szoros kapcsolatban állnak az illegális vadkereskedelem során.

Korábbi tanulmányok felvetették, hogy a tobzoska szerepet játszhatott a SARS-CoV-2 vírus evolúciójában, de ez a legújabb tanulmány azt jelzi, hogy erről nincs szó. A tobzoskára az illegális vadkereskedelemben érintett állatok révén került át a vírus.