Évtizedek óta észrevétlenül terjedhetett a koronavírus

denevér, koronavírus
Vágólapra másolva!
Egy kínai, európai és amerikai kutatókból álló tudóscsoportnak sikerült feltárnia az embereket is fertőzni képes SARS-CoV-2 vírus evolúciós történetét. Ez nem ugyanaz a koronavírus, amely az úgynevezett Covid-19 betegséget és a világjárványt okozta, viszont annak egy közeli őse, amely a kutatók szerint több évtizede bukkanhatott fel denevérekben. A kutatócsoport szerint ezzel megkérdőjelezhetővé vált, hogy a járványt okozó koronavírust laboratóriumban állították elő.
Vágólapra másolva!

A Nature Microbiology folyóiratban közzétett tanulmányában azt írták, hogy a Covid-19 betegséget okozó vírus egyik legközelebbi ismert őse 40-70 éve bukkanhatott fel denevérekben, és már egy jó ideje készen állt arra, hogy emberre is átterjedjen.

David Robertson, a Glasgow-i Egyetem professzora, a tanulmány egyik szerzője a BBC Newsnak elmondta, hogy miközben a SARS-CoV-2 koronavírus genetikailag nagyon közel áll a legközelebbi ismert denevérvírusokhoz, időben több évtizede szétváltak.

- magyarázta.

Kutatók feltárták a SARS-CoV-2 evolúciós történetét Forrás: AFP/2020 Getty Images/Justin Sullivan

A kutatók összehasonlították a SARS-CoV-2 genetikai felépítését a denevérekben talált közeli rokonáéval, a RaTG13 víruséval. A SARS-CoV-2 genetikailag mintegy 96 százalékban hasonlít a RaTG13 koronavírusra, amelynek mintáit egy patkósdenevérből vették 2013-ban a kínai Jünan tartományban. Ám a csoport feltárta, hogy SARS-CoV-2 viszonylag régen, 1969-ben elágazott az RaTG13 vírustól.

A kutatók felfedezték, hogy a kettőnek közös őse van, de

mindkét vírus saját evolúciós útját járja évtizedek óta.


A denevérek világszerte megtalálhatók, és hatalmas távolságokra képesek vándorolni. Vírusaik más vadállatokra is átterjedhettek, különösen azokra, amelyekkel szoros kapcsolatban állnak az illegális vadkereskedelem során.

Korábbi tanulmányok felvetették, hogy a tobzoska szerepet játszhatott a SARS-CoV-2 vírus evolúciójában, de ez a legújabb tanulmány azt jelzi, hogy erről nincs szó. A tobzoskára az illegális vadkereskedelemben érintett állatok révén került át a vírus.