Ismét vemhes az elpusztult borját 17 napig gyászoló orka

2020.07.29. 11:44

Ismét vemhes az a kardszárnyú delfin, amely két éve kiváltotta a tudósok és az állatbarátok aggodalmát azáltal, hogy 17 napig maga előtt tolta elpusztult újszülöttjét, miközben mintegy 1600 kilométer vándorolt az óceánon Washinton állam partjai mentén.

Amerikai kutatók a Puget-tengerszoros környékén élő veszélyeztetett kardszárnyú delfin fajról (Orcinus orca) készült drónfelvételeket vizsgálva fedeztek fel három családban egy-egy vemhes nőstényt, köztük Tahlequaht - adta hírül a The Seatle Times napilap.

Az orkák vemhessége nem szokatlan, de Tahlequah vemhessége különös jelentőségű a kutatók és a térség lakói számára két évvel ezelőtti súlyos gyásza miatt.

A Puget-tengerszoros térségében élő kardszárnyú delfin veszélyeztetett faj, és körükben a legtöbb vemhesség nem végződik életképes utód világra hozatalával.

Ezen faj nőstényei általában elveszítik borjaik kétharmadát. A lazacok hiánya okozta éhség miatti stressz áll a háttérben - mondta Sam Wasser, a Washingtoni Egyetem kutatója. A családokban lévő fiatal egyedek soványak. Súlyosan stresszesek ezek a bálnák - tette hozzá Holy Fearnbach tengeriemlős-kutató.

(MTI/AP)