Helyi idő szerint reggel 7 óra 50 perckor - közép-európai idő szerint 13:50-kor - sikeresen felbocsátották a NASA Perseverance nevű marsjáróját a floridai Cape Canaveral űrállomásról. A rovert egy Atlas V 541 rakétával küldték az űrbe.

A szonda útja hét hónapig tart, és 687 földi napot fog eltölteni a Marson.

Frissítés: problémák adódtak a hordozórakétával

A NASA közép-európai idő szerint csütörtök este közölte, hogy műszaki problémák léptek fel a hordozórakétával. Az irányítóközpontba érkező adatok arra utalnak, hogy a rakéta biztonsági üzemmódba kapcsolt. Az irányítóközpontban valószínűnek tartják, hogy a Föld árnyéka miatt a hordozórakéta egy része túlságosan lehűlt.

A küldetés

A Perseverance elsődlegesen azt kutatja, hogy a múltban létezett-e mikrobiális élet a Marson. Műszereivel életnyomokat - úgynevezett bioszignatúrákat - keres majd. Arra, hogy mi minősül bioszignatúrának, elsősorban a kémiai kompozíció, az ásványtani tulajdonság, illetve szerkezet adhat választ. Az eredmények nem csupán azt fogják megmutatni, hogy a Marson voltak-e régen organizmusok, hanem azt is, hogy miként fejlődhetnek ki és terjedhetnek el különféle létformák a világegyetem bolygóin. 

A kilövőállásForrás: AFP/Gregg Newton

A robot érkezésének helye – és egyúttal kutatásának színtere – a Jezero-kráter lesz. A rover egy speciális fúróval mintákat is vesz a talajból, majd azokat tartályokban fogja tárolni. A tubusokat nem tudja visszajuttatni a Földre, ehhez egy újabb expedícióra lesz szükség, ami egyelőre tervezési fázisban van.

A rover több forradalminak ígérkező kutatóeszköz tesztelésébe is besegít. Az egyik legfontosabb ilyen szerkezet a mindössze 2 kilogrammos Ingenuity helikopter, ami alkalmas lehet sziklafalak, barlangok és mély kráterek feltérképezésére, továbbá tudományos műszerek szállítására, valamint felderítőként segítheti az emberek és a robotok munkáját. A másik fontos kísérleti műszer a MOXIE elnevezésű berendezés, ami képes lesz oxigént előállítani a marsi szén-dioxidból. A gáz nem csak a levegővétel miatt elengedhetetlen a leendő telepeseknek, a rakéták hajtóanyagához szintén szükség lesz rá.

A Perseverance közvetlenül indulás előttForrás: AFP/Gregg Newton

Az elmúlt hetekben több kutatóeszközt is elindítottak a Mars felé: július 20-án az Egyesült Arab Emírségek Amal nevű űrszondáját, július 23-án a kínai Tienven-1-et bocsátották fel az űrbe. Az időzítés nem véletlen, a Föld és a Mars egymáshoz viszonyított helyzete csak 26 havonta alkalmas arra, hogy a bolygónkról űreszközt juttathassanak szomszédunkra.

A következő ilyen alkalom 2022-ben lesz.

Az induló rover, és az azt szállító Atlas V 541 rakétaForrás: AFP/Gregg Newton

A Perseverance várhatóan 2021. február 18-án érkezik meg a Marsra. A NASA eddig négy rovert (Pathfinder, Spirit, Opportunity, Curiosity) küldött a bolygóra.