Vajon miért fagyott örökre ilyen fájdalmas kifejezés a „sikoltó asszony múmiájának" az arcára 3000 éve bekövetkezett halálakor? Az egyiptomi Kairói Egyetem radiológusai és régészei úgy tűnik, megoldották a rejtélyt.

A közelmúltban végzett CT-vizsgálatok kimutatták, hogy a nő súlyos atherosclerosisban (régebbi, pontatlan nevén érelmeszesedésben) szenvedett. Ebben a betegségben a szív koszorúereinek, illetve más ereinek belső falát plakkok borítják, amelyek leválása elzárhatja a véráramlás útját és infarktust okozhat.

A vizsgálatok azt megállapították, hogy az atherosclerosis kiterjedt a nyaki verőerekre, a hasi aortára és combartériákra éppúgy, mint az alsó lábszár artériáira.

Bár azt nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a múmia halálát szívmegállás okozta, az biztos, hogy nagyon rossz állapotban volt a szíve.

A "sikoltó múmia" feji részeForrás: Cairo University via Dr Zahi Hawass/Facebook

Az eredmények ismertében dr. Zahi Hawass neves egyiptológus, aki a kutatáson dolgozott, azt valószínűsíti, hogy a nő szívrohamban halt meg, és a halálával járó agónia ráfagyott az arcára, ezért a sikolyra tátott száj, amit megőrzött a hullamerevség.

„Úgy véljük, hogy a sikoltó nő holttestét csak órákkal később találhatták meg, ami elég volt a hullamerevség kialakulásához" – mondta Hawass egy közleményben.

„Feltételezzük, hogy a balzsamozók még az előtt kezdték a test mumifikálását, mielőtt az bomlásnak indult volna, illetve oldódott volna a hullamerevség. A balzsamozók nem tudták becsukni a szájat, illetve az összerándult testet a más múmiáknál szokásos fekvő pozícióba helyezni, így megmaradt a halál idején fennálló arckifejezés és testhelyzet" – magyarázta Hawass.

A múmia egyik CT-felvételeForrás: Cairo University via Dr Zahi Hawass/Facebook

Napjainkban az atherosclerosis jellemzően az egészségtelen étrenddel, a mozgáshiánnyal és a dohányzással hozható kapcsolatba. Az ősi Egyiptomban azonban némileg más volt a helyzet.

Egy 2014-es tanulmány azt állította, hogy az ősi múmiák a paraziták és mikrobák okozta gyulladásoknak, valamint a nyílt tűz füstjének belélegzése miatt mutatják az atherosclerosis jeleit.

A 3100 éves múmiát 1881-ben fedezték fel Luxorban. A nő kiléte azonban nem teljesen bizonyos.

Bár a múmia mellett találtak egy szövetdarabot, amelyen az áll, hogy a test „Királylány, Meritamon királyi nővére". Azonban nagyon sok hercegnőnek volt ugyanez a neve, és egyelőre más támpont nem áll rendelkezésre az azonosításhoz. A kutatócsoport DNS-elemzést akar végezni, hátha úgy sikerül pontosan megállapítani a sikoltó nő kilétét.