Megalkották az emberi agy első háromdimenziós digitális atlaszát

szabad akarat
Az emberi agy metszetképe
Vágólapra másolva!
Elkészült az emberi agy első háromdimenziós digitális atlasza, a Julich-Brain, amelyet a Science című tudományos folyóiratban mutattak be a szakemberek.
Vágólapra másolva!

Az európai Emberi Agy Projekt (HBP/Human Brain Project) keretében elkészült atlasz csaknem 250 strukturálisan különböző agyterületet mutat be, amelyeket 10 emberi agy elemzése alapján határoztak meg a kutatók - olvasható a medicalxpress.com orvostudományi hírportálon.

Több mint 24 ezer rendkívül vékony keresztmetszetet digitalizáltak, illesztettek össze háromdimenzióssá és térképeztek fel a szakemberek.

Ahogy írják, mikroszkóp alatt jól látszik, hogy az emberi agy egyértelműen megkülönböztethető területekre oszlik. Ezek a területek az idegsejtek eloszlásában és sűrűségében, valamint a funkciójukban különböznek egymástól.

Az emberi agy metszetképe Forrás: Chapman University

A németországi Jülich Kutatóintézet igazgatója és a Düsseldorfi Egyetem professzora, Katrin Amunts szerint a digitális agyatlasz egyrészt segíteni fogja az agyi képalkotással kapcsolatos tanulmányok eredményeinek pontosabb interpretálását, másrészt az agy egyfajta Google Earth-ének alapjául szolgálhat.

Az atlasz megszületéséhez több mint negyed évszázadnyi kutatómunkára volt szükség; több tucatnyi szakértő dolgozott egyebek között az agyterületek közötti határvonalak meghatározásán.

Az eredmények szerint az egyes agyterületek mérete és elhelyezkedése eltérő a különböző agyakban. A kutatók különösen nagy eltéréseket tapasztaltak a Broca-terület - az emberfélék agyának motoros beszédközpontja - esetében, míg a látással elsődlegesen összefüggő agyterület jóval egységesebbnek tűnt.

A Julich-Brain atlasz éppen ezért az egyes régiók valószínűsíthető elhelyezkedését és formáját adja meg.

(Forrás: MTI)