Könnyen vesztőhellyé válhat a madarak itatója

2020.08.01. 16:09

A kánikula idején nem csak nekünk embereknek, hanem a körülöttünk élő madaraknak is sok folyadékra van szükségük – tájékoztatta szombaton az Origót a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP).

A hőség miatt felhívást tett közzé a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP). Ahogy azt a hozzánk eljuttatott közleményben írták, a kertben a madarak gyülekezőhelye lehet egy jól elkészített itató, aminek kialakításakor szabadon szárnyalhat a fantáziánk. Ügyelni kell azonban arra, hogy az itató lassan mélyüljön, a közepére pedig egy lapos követ érdemes tenni, ahol a madarak megállhatnak, leszállhatnak.

A lényeg, hogy minél inkább természethű lesz az itatónk, annál inkább kedvelni fogják a madarak is. A nemzeti park szerint a természetközeli látvány megalkotásához kiválóak a patakkövek, a sóderágy, a betelepített vízi növények.

A madarak fürdeni is szeretnek az itatóbanForrás: Pexels.com

 Ahogy arra a szakemberek felhívták a figyelmet: fontos, hogy az itató árnyékos, vagy félárnyékos helyen legyen; így védhetjük a madarakat tűző napsütéstől, de az is lényeges szempont, hogy a víz kevésbé gyorsan párolog, ha árnyékban van.

Az itató elhelyezésénél ügyeljünk rá, hogy a kertünkbe tévedő macskák számára elérhetetlen legyen, másképp könnyen a madarak vesztőhelyévé válhat.

Az énekesmadarak számára fontos, hogy az itató közelében találjanak búvóhelyül szolgáló cserjéket, fiatal fákat, ahová veszély esetén gyorsan elérhetnek. Az ilyen „menekülő útvonalak" biztosítása garancia lehet itatónk népszerűségére.

Egy jó madáritató miatt népszerű lesz a kertünkForrás: Scooperdigital

A madáritatóban szeretnek fürdeni a rigók, a kék cinegék, a vörösbegyek: a madarak számára a fürdés, a tollazat tisztán tartása állandó, létfontosságú tevékenység, az itató ezért is lényeges eleme kertünknek. Fontos ügyelni arra, hogy az itató vizét, amennyiben nincs átfolyása a medencének, rendszeresen cseréljük. Itatásra legmegfelelőbb az esővíz. Lényeges tudni, hogy miután az itatóhoz szoktattuk a madarakat, az itató vízutánpótlása legyen folyamatosan megoldott, nem szabad becsapni a madarakat.