Három éve tart a floridai Everglades régióban az a program, amiben próbálnak megszabadulni illetve befogni a rendkívüli mértékben elszaporodott burmai pitonokat. A projektben részt vevő szervezetek most arról számoltak be, hogy a befogott kígyók száma elérte az ötezret - írja a Fox News. 

A burmai piton Dél- és Délkelet-Ázsia trópusi vidékein honos, de nagyon sokat hoztak be háziállatnak az Egyesült Államokba. Ezek közül több elszabadult, megtelepedett a floridai mocsárvidéken, és szaporodni kezdett.

A kígyó rendkívül invazív, gyakorlatilag bármit megeszik ami az útjába került, madarakat, nyulakat, őzeket, sőt aligátorokat  is. 

Burmai piton teteme, ami lenyelt egy aligátort az Everglades Nemzeti ParkbanForrás: AFP/Michael Barron

A floridai Evergladesben is erre figyeltek fel évekkel ezelőtt, ahol több emlősfajta egyedszáma akár 90 százalékkal is csökkent. A 2017-ben kezdődött programban megkezdték a kígyók befogását, ez a szám érte el a múlt héten az ötezret. A hüllők befogásában kígyóvadászok segítettek, akik felkutatták a kígyók fészkeit, tojásait. 

A mostani erdeményt a vadvédelmi szervezetek győzelemként értékelik, azonban azt is hozzáteszik, hogy a burmai pitonok száma Floridában elérheti a 100 ezret is. 

A burmai piton akár hat méter hosszúra is megnő, a nőstény egyedek testében pedig több tucat tojás lehet, egy esetben 87 tojást találtak.