A növényevőket jobban fenyegeti a kihalás, mint a ragadozókat

elefánt, pusztulás
Március óta nagyjából 300 elefánt pusztulhatott el Botswanában
Vágólapra másolva!
A növényevőket, legyen szó emlősökről, madarakról vagy hüllőkről, jobban fenyegeti a kihalás veszélye, mint a ragadozókat - állapították meg amerikai kutatók, akik 24 500 élő és már kihalt faj tanulmányozására alapozták eredményeiket.
Vágólapra másolva!

A Science Advances című folyóiratban publikált eredmények szerint a növényevők körében magasabb volt a kihalási arány az elmúlt 50 ezer évben, mint a táplálékháló más szintjein, és a folyamat a mai napig tart.

Mindez ellentmond annak az elképzelésnek, hogy a ragadozók a legsérülékenyebb állatok kiterjedt élőhelyük és lassú populációnövekedési rátájuk miatt.

Az eredmények szerint a növényevő hüllők - köztük a teknősök, valamint a nagytestű növényevők, például az elefántok - esetében a legnagyobb a fenyegetettség.

A nagytestű emlősök, például az elefántok, különösen veszélyeztetettek Forrás: AFP/-

A Utah-i Állami Egyetem ökológusa, Trisha Atwood és kollégái először a jelenkori kihalási kockázati mintákat vizsgálták a táplálékháló más-más szintjein lévő növényevő, mindenevő és ragadozó emlősök, madarak, valamint hüllők körében.

Ugyanezt az elemzést végezték el az Afrikában, Észak-Amerikában és Dél-Amerikában 11 ezer évvel ezelőtt, valamint Ausztráliában 50 ezer évvel ezelőtt kezdődött késő pleisztocén kor fajainak esetében.

Végül megnézték, hogy a testméret és a táplálékhálóban elfoglalt hely miként befolyásolja 22 166 ma élő faj fenyegetettségét.

A szakemberek szerint noha feltehetőleg számos tényező áll a jelenség hátterében, bizonyos emberi tevékenységek nagyobb hatással lehetnek a növényevőkre, mint másokra.

A teknősök sincsenek biztonságban Forrás: hemis.fr/FRANCES Vincent / hemis.fr/Frances Vincent / Hemis.Fr

"Az invazív gerincesek (például a patkányok), rovarok (tűzhangyák) és növények (hottentottafüge) mind közrejátszottak számos hüllő populációjának hanyatlásában, sőt kipusztulásában is" - húzták alá a kutatók.

Az eredmények szerint a betolakodó fajok, a szennyezés és a természetes élőhelyek megbolygatása aránytalan mértékben hat a kistestű növényevő madarakra.

A kutatók szerint ugyanakkor vannak kivételek: a tengeri élőhelyek ragadozói fokozott kihalási kockázattal néztek szembe, ami azt sugallja, hogy szárazföldi társaiknál nagyobb nyomás nehezedett rájuk.