Több mint tizenegy évvel ezelőtt egy ismeretlen óriási teremtmény megevett egy három méter hosszú nagy fehér cápát. Az áldozatból csak a rá szerelt jeladó maradt, amit az ausztrál partoknál találtak meg. A műszer adatait elemezve és további kutatásokat végezve egy évtizeddel később kutatók egy csoportja kiderítette, milyen lény végzett a termetes tengeri ragadozóval - olvasható az IFL Science tudományos portál cikkében. Az esetről dokumentumfilm is készült.

Az egészséges nőstény példányt az őt tanulmányozó szakértők "Alfának" keresztelték el. Egy program keretében - amely az ausztrál partvidék ragadozóinak mozgását térképezi fel - jeladóval is ellátták, így meg tudták mondani, mikor, hol járt, és milyenek voltak tartózkodási helyének környezeti viszonyai.

Négy hónappal később azonban valami történt Alfával; a cápának nyoma veszett, csak a jeladóját találták meg pár mérföldre attól a helytől, ahol a szerkezetet az állatra szerelték. Nem sokkal később sikerült kinyerni a jeladóban tárolt adatokat, amik érdekes dolgokat árultak el a fehér cápa utolsó perceiről. 

Nagy fehér cápa (illusztráció)Forrás: Biosphoto via AFP

Különös hőmérséklet-emelkedés a tenger mélyén

A jeladó információi szerint valami hirtelen 580 méteres mélységbe rántotta Alfát. Ezzel egyidejűleg a készülék hőmérséklet-emelkedést is érzékelt: pillanatok leforgása alatt 8 Celsius-fokról 25,5 Celsiusra változott a környezeti hőmérséklet, és ez stabilan így is maradt nyolc napig.

Amikor először értesültem arról, mit olvastak ki a cápa jeladójából, meg sem tudtam szólalni" - mesélte a Smithsonian Channel televíziós csatornán bemutatott dokumentumfilm készítője, Dave Riggs.

A szakemberek szerint az eredmények arra utalnak, hogy a nagy fehér cápát megette valami - az emésztőszervrendszerben ugyanis pont 25,5 Celsius-fok körüli hőmérséklet mérhető. 

Ezt követően az egyetlen kérdés az maradt, mi képes elejteni egy megtermett, ereje teljében lévő háromméteres fehér cápát?

Nagy fehér cápa (illusztráció)Forrás: robertharding via AFP/David Jenkins

A tudomány szerint ez történhetett

Az Ausztrália környékén cirkáló cápák vizsgálata eközben tovább folytatódott, az állatokra szerelt jeladók újabb és újabb adatokat szolgáltattak a tudósoknak. Ezek alapján többek között az is kiderült, hogy a térség nagyobb cápáinak testhőmérséklete megegyezik azzal az értékkel, amit a megtalált jeladó mért.

Alfa gyilkosa tehát egy még nála is nagyobb cápa lehetett. A kutatók becslése alapján az agresszor testhossza 5 méter körül volt, súlya pedig elérhette a 2 tonnát. Az Alfát leterítő cápát vagy területvédő magatartás késztette támadásra, vagy egyszerűen csak éhes volt, és nem akadt más préda a közelben. 

Az is felmerült, hogy Alfa esetleg túlélte a támadást, és csak azt a darabot tépték ki a húsából, amin a jeladó is volt. Akármi is az igazság, a felfedezés lenyűgöző" - konstatálta Riggs.

Forrás: Biosphoto via AFP/© Sylvain Cordier

Kannibál cápák

Napjainkban nagyjából 500 cápafajt ismer a tudomány, és régóta tudott, hogy egyes fajok hajlamosak a kannibalizmusra. Ennek két formája ismert. Ál- és elevenszülő cápáknál például a nőstény méhén belül esnek egymásnak az utódok, és az erősebb ivadék felfalja a gyengébbeket. 

A fentebb ismertetett eset a kifejlett cápák közti kannibalizmus látványos példája. A nagyobb fehér cápa vélhetően alaposan felmérte az erőviszonyokat, ezért is mert rátámadni a tőle kisebb fajtársra.