Az elmúlt öt évben mérték a három legforróbb júliust a világban - tudatta az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata (C3S), amelynek friss adatai szerint világszerte a harmadik legmelegebb július volt az idei.

"Ez nem csupán egy nyári dolog, hanem globális jelenség, és minden egyes hónap egyre melegebb lesz" - mondta Freja Vamborg, a Copernicus kutatója.

A 19. század közepe óta vezetett hőmérsékleti feljegyzések szerint az elmúlt öt év volt a Föld eddigi legmelegebb fél évtizede. A júliusok között pedig csak a 2019-es és a 2016-os volt melegebb az ideinél.

Iraki férfiak hűsítik magukat egy nyilvános zuhany vizével Bagdadban, ahol 52 Celsius-fokos hőség tombol 2020. július 29-én.Forrás: MTI/EPA/Murtadzsa Latíf

Az amerikai Új-Mexikó és Texas államokban rekordhőmérsékletet mértek az elmúlt hónapban. A Közel-Keletet ugyancsak rekordhőség sújtja: Bahreinben az elmúlt 120 év legmelegebb júliusát mérték.Az adatok szerint a Csendes-óceán északkeleti részének egyes területein a vízfelszín feletti hőmérséklet csaknem 5 Celsius-fokkal haladta meg a 40 éves átlagot.

Az elmúlt évtizedekben a globálisnál több mint kétszer gyorsabb ütemben melegedő Északi-sarkvidéken az 1979 óta mért legkisebb júliusi tengerijég-kiterjedést mérték.

A londoni városháza előtti szökőkút vizében hűsölnek az emberek 2020. július 31-én, amikor a londoni Heathrow repülőtéren 37,8 Celsius-fokot, a nagy-britanniai időjárási adatok rögzítésének kezdete óta a harmadik legmagasabb hőmérsékletet mérték.Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

A szolgálat szerint a műholdas felvételek jégmentes vízfelületeket mutatnak "csaknem mindenhol" a szibériai partvonal mentén, amely néhány évvel ezelőttig egy kizárólag jégtörők által járható hajózási útvonal volt.

A római Piazza del Popolo szökőkútjának vizével hűsítik magukat járókelők 2020. augusztus 3-án, amikor hőhullám uralja Olaszország déli és középső régióit.Forrás: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

A térséget a szibériai erdőket és permafrosztot (állandóan fagyott talaj) június közepe óta sújtó tüzek is melegíthetik. A Copernicus szerdai műholdas felvételei masszív füstfelhőt mutattak a régió felett.

Az idei szibériai erdőtüzek miatt eddig csaknem 200 millió tonna szén-dioxid került a levegőbe, több mint az elmúlt 17 év bármelyikében.