Két bordás krokodil véres küzdelmének utolsó pillanatait fotózták le egy ausztrál parkban.

A bordás krokodil rendjének talán legfélelmetesebb képviselője; a hímek 5 méter hosszúra megnőhetnek, testsúlyuk pedig eléri a 450 kilogrammot, de egyes beszámolók szerint léteznek 7 méteres, 1 tonnás példányok is. Valódi csúcsragadozónak számít, és neki van a legerősebb harapása a világon.

Ha e krokodilfaj két egyede szembekerül egymással, garantált a brutális, véres küzdelem. Egy ilyen csata végkimenetelét sikerült megörökíteni egy túrán az ausztrál Kakadu Nemzeti Parkban: az 5 méteres, Maxi névre hallgató hüllő állkapcsai között egy kisebb, 2 méteres fajtárs lehelte ki a lelkét.

Először azt hittük, harcolnak egymással, de amikor megfelelő szögben tudtunk rájuk pillantani, kiderült az igazság" – nyilatkozta a túravezető-gyakornok Nikki Davies a The Advertiser magazinnak. Maxi állkapcsai között volt a másik krokodil felső állkapcsa. Fogait az áldozata agyába és szemeibe mélyesztette, az egész látvány borzalmas volt, mert a krokodil még nem pusztult el" – mesélte tovább Davies. 

null

null

Daviesnek azért is számított emlékezetesnek az esemény, mert csak két hete dolgozott a parkban. Elmondása szerint a park bővelkedik a krokodil hagyományos zsákmányállataiban, ezért Maxi inkább a dominanciáját akarta bizonyítani, a területét védte, nem pedig az éhség kényszerítette kannibalizmusra.

null

null

A legagresszívabb krokodilfaj

A bordás krokodil az összes vizsgált faj közül a legharciasabb. Képviselői farokcsapkodással és előre irányuló fejmozdulatokkal, fejcsapásokkal reagálnak társaik közeledésére. A bordás krokodilok agresszív viselkedése már a kikeléskor be van kódolva az állatokba. Egyelőre nincs egyértelmű magyarázat arra, miért ilyen hirtelen természetűek ezek az állatok, de egy elmélet szerint a többi krokodillal való versengés a puszta nagysággal kombinálva hajlamosít az agresszióra.

null

null

A bordás krokodilokat az 1970-es években a kihalás közelébe taszította az emberi tevékenység, rendszeresen vadásztak rájuk, ma már viszont védettnek számítanak.