Júliusban 27 százalékkal visszaesett Brazíliában az amazonasi esőerdők pusztulása a múlt év hasonló hónapjához képest, egy év alatt azonban 34,5 százalékos növekedéssel új, 14 éves csúcsot ért el az erdőirtás Brazíliában - derül ki a brazil űrkutatási intézet, az INPE előzetes adataiból. 

A műholdas megfigyelések támaszkodó, pénteken közzétett, nem végleges adatok szerint idén júliusban 1654 négyzetkilométernyi erdőt irtottak ki az Amazonas medencéjében, míg egy évvel korábban minden korábbi júliusinál többet, 2255 négyzetkilométernyit. Az elmúlt 12 hónapban 9205 négyzetkilométernyi esőerdő veszett oda, míg a megelőző 12 hónapban 6844 négyzetkilométernyi. Pontosabb adatokat később tesznek közzé. Hamilton Mourao alelnök az Amazónia védelmére tett kormányzati intézkedések, köztük a katonák bevetése eredményeként méltatta a 2020 júliusi adatot, környezetvédők szerint azonban a minden idők legrosszabb júliusához képest elért javulás semmi okot nem ad az ünneplésre, mert éves szinten drasztikusan tovább romlott a helyzet a világ legnagyobb trópusi esőerdejében.

A brazíliai Amazonas állam székhelye, Manaus: itt egykor esőerdő voltForrás: Készítette: pontanegra - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1856755

Brazíliában egyértelműen kikerült az ellenőrzés alól az erdőpusztulás - kommentálta a friss adatokat Marcio Astrini, az Observatorio do Clima, a 30 civil szervezetet tömörítő csoport vezetője, aki szerint az egy év alatt kipusztított erdők valós mérete a később pontosítandó adatok szerint elérheti a 13 ezer négyzetkilométert.

Ez a háromszorosa lesz annak, mint amennyit az érvényben lévő kormányzati klímavédelmi program 2020-ra előirányzott.

(MTI/Reuters/dpa/AP)