Szokatlanul nagyszámú, több mint ötvenezer rózsaszín flamingó gyűlt össze fiókáival Dél-Franciaország lápos vidékein. Ez a szakemberek szerint egy történelmi szám.

A hosszú lábú, kecses madarak látványa régóta sok turistát vonz Camargue térség lápjaira, amelyek a római korban sóbányák voltak.
Idén azonban minden eddiginél több madár lepte el a térséget a róluk készült feljegyzések 45 évvel ezelőtti kezdete óta – mondta Thierry Marmol, a hatalmas ökoszisztéma gondnoka.

Soha nem voltak még ennyienForrás: Wikimedia Commons/Valdiney Pimenta

Ennek oka valószínűleg a koronavírus-járvány feltartóztatására elrendelt szigorú kijárási korlátozások.
A szakemberek légifelvételeket elemezve becsülték úgy, hogy 25 ezer flamingópár, azaz mintegy 50 ezer felnőtt madár telepedett le a térségben. 12 ezer flamingófiókát is megszámoltak. Ez a tudósok szerint történelmi szám, ám tudják, hogy a fiókákat igen nehéz megszámolni.
Lehetséges, hogy a kijárási korlátozások segítették, hogy ilyen jó évünk legyen. Az emberek elmaradásával nem zavarta meg semmi a madarakat. Nem jártak a repülőgépek sem, nem volt semmilyen zaj–  magyarázta Marmol, hozátéve, hogy szerdán ornitológusok mintegy három órát azzal töltöttek, hogy 320 fiókát ellássanak egy-egy műanyag és fém pánttal, hogy jeladó segítségével tudósok követni tudják vándorlásukat.

Rózsaszín flamingókForrás: AFP/Pascal Guyot

Ősszel sok madár melegebb vidékekre, Spanyolországba, Olaszországba, Törökországba vagy Észak-Amerikába vonul.

(MTI/AP)