A gleccserek felét törmelék borítja világszerte. A svájci Erdő, Hó- és Tájkutatási Szövetségi Intézet (WSL) első alkalommal vizsgálta meg műholdak segítségével, milyen mértékben fedi kőtörmelék a gleccsereket.

A Nature Geoscience című tudományos lapban bemutatott tanulmányuk szerint világszerte több mint 29 ezer négyzetkilométeren borítja törmelék a hegyi gleccsereket.

A kőtörmelékkel fedett gleccserek lassabban olvadnak, mint azok, amelyek felszínén puszta jég van. Bár ez a hatás már ismert, eddig nem készítettek erről alapos térképet és nem vették figyelembe a globális gleccsermodelleknél - közölte csütörtökön a WSL.

Most már tudjuk, hogy a világ gleccsereinek felét törmelék borítja" - mondta Sam Herreid, a tanulmány szerzője.

A legtöbb törmelék a gleccserek végénél található, ott, ahol általában a jég a legerőteljesebben olvad. Eddig azonban a globális gleccsermodellek figyelmen kívül hagyták a törmelékkel fedettséget akkor, amikor megjövendölték a gleccsereknek a változó klímára adott reakcióit" - mondta Herreid.

Az új adatok arról is szolgálnak információval, hogy a gleccserek lassabban is olvadhatnak, mint azt eddig feltételezték. Ennek jelentősége van a jövőbeli vízforrások és a tengerszint-emelkedés megjövendölése szempontjából - írták a kutatók.

(MTI/sda)